Vijesti / Vino i hrana

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Hrskave tortilje - zdravi fast food

Hrskave tortilje - zdravi fast food
Gracia Petek

Iako se volim počastiti fast foodom, isto tako volim taj fast food učiniti zdravim.

Današnje jelo je nastalo pomalo slučajno. Imala sam neke davno kupljene tortilje raznih veličina pa sam odlučila da je vrijeme iskorisiti ih prije nego se pokvare i bez puno razmišljanja odluka je pala da ću raditi hrskave povrtne zapečene tortilje. Kako u mom frižideru nema sira morala sam napraviti vegansk varijantu, a detaljni recept slijedi u nastavku.

No prije nego krenem,samo još jedna brzinska napomena. Iako se volim počastiti fast foodom, isto tako volim taj fast food učiniti zdravim. Mislim da mi je to s ovim meksičkim sendvičima uspjelo. Nastavi čitati pa procjeni jesam li u pravu. 

Ovo jelo je sasvim jednostavno i ne zahtjeva neko preveliko kulinarsko umijeće. 

Za mljeveni tofu ti je potreban samo blok čvrstog tofua neutralnog okusa. 

Vegansko mljevno meso od tofu-a (mexički začini)

1 blok čvrstog tofua (cca 350 grama)

1 žlica ulja (suncokret s visokim udjelom oleinske kiseline)

1 žlica soya umaka

1 mala žličica chilija 

1 mala žličica dimljene paprike

1/4 žličice kajenskog papra

1/2 male žličice mlijevenog kumina

1/2 male žličice češnjaka u prahu

1/2 male žličice luka u prahu

Postupak: 

1. Upali pećnicu na 180°C, obloži lim za pečenje papirom za pečenje. 

2. Ocjedi tofu od viška vode

3. Razmrvi ga rukama i vilicom, začini. 

4. Raširi tofu ravnomjerno po limu za pečnje i peci ga 30- 35 minuta, povremeno mješajući. Pazi na tofu da ne zagori. 

HRSKAVE TORTILJE

Sastojci: 

Mljeveni tofu 

1/2 šalice indijskih oraščia

1 i 1/2 šalica narezanog krumpira ili batata

1 mrkva

mladi špinat ili zelena salata

svježa rajčica 

1/2 šalice biljnog nezaslađenog mlijeka

1 velika žlica prehrambenog kvasca 

1/2 avokada

6 velikih torilja

6 malih tortilja

Po želji veganski jogurt ili kiselo vrhnje

Postupak: 

1. u vruću vodu stavi kuhati indijske oraščiće, na sitno narezanu mrkvu i krumpir. Kuhaj cca. 20 minuta dok nije sve mekano. 

2. Kad je povrće kuhano ocijedi višak vode i ubaci povrće i indijske oraščiće u blender. 

3. Dodaj u blender ½ šalice biljnog nezaslađenog mlijeka, prehrambeni kvasac i soli po želji. 

4. Blendaj dok ne dobiješ kremasti, sirasti umak. Po potrebi dodaj još malo mlijeka. 

5. Špinat operi i nareži na sitno. 

6. Rajčicu nareži na sitne kockice. 

7. avokado nareži na sitne kockice. 

8. Na podlogu stavi veliku tortilju, premaži ju u tankom sloju veganskim sirem od povrća i indijskih orašćiča. Na sir dodaj 2-3 žlice mlijevenog mesa, malo rajčice, špinata i avokado. Prema želji ubaci još i malo veganskog jogurta ili kiselog vrhnja i još malo sira. 

9. Gore na veliku tortilju i na punjenje stavi manju tortilju i u krug preklapaj krajeve.

10. Zagrij teflonsku tavu i peci na strani gdje su spojevi. Okreni kad je smeđe i hrskavo. 

Posluži uz guacamole, ostatak sirnog umaka ili jogurta.. Uživaj i dobar tek! 

 

6bdeddb19c5724f08763dd295cf7bae2.jpg?v=2

 

 

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!