Vijesti / Vino i hrana

OPREZ

Paleo prehrana povezana s povišenim rizikom za bolesti srca?

Paleo prehrana povezana s povišenim rizikom za bolesti srca?
Ilustracija

Pokazalo se da su osobe koje su jele po paleo pravilima u crijevima imale povišenu razinu spoja koji je povezan s kardiovaskularnim bolestima...

Jedna od najpopularnijih dijeta današnjice, paleo dijeta, mogla bi biti opasna za srce, upozoravaju stručnjaci nakon studije provedene na australskom Sveučilištu Edith Cowan. Rezultati studije objavljeni su u časopisu European Journal of Nutrition. 

Istraživanje je trajalo godinu dana, a u njemu je sudjelovala 91 osoba - 44 osobe su bile na paleo prehrani, a 47 na tradicionalnoj australskoj prehrani. 

Pokazalo se da su osobe koje su jele po paleo pravilima u crijevima imale povišenu razinu spoja trimetilamin N-oksida (TMAO) koji je povezan s bolestima srca pa su time te osobe imale i dvostruko veći rizik za kardiovaskularne bolesti. Taj spoj u crijevima proizvode bakterije. 

U paleo prehrani ili takozvana spiljskoj dijeti jede se kako se jelo u Paleolitiku, odnosno prije, no što je čovjek uzgojio žitarice. Paleo prehrana uključuje puno mesa, ribe, povrća, orašastih plodova, sjemenke i nešđto voća, a iskljućuje sve vrste žitarica, šećer, procesuirana ulja i sol.  

'Zagovornici paleo prehrane tvrde da je ona zdrava za crijeva, no naše istraživanje ukazuje na to da kada govorimo o proizvodnji TMAO-a u crijevima, paleo prehrana bi mogla imati negativan utjecaj na zdravlje srca', objašnjava za portal Health Line voditeljica istraživanja, liječnica Angela Genoni.  

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!