Vijesti / Vino i hrana

PROVJERITE KAKO JEDETE

Razlozi zašto uvijek osjećate glad (čak i nakon jela), prema stručnjacima

Razlozi zašto uvijek osjećate glad (čak i nakon jela), prema stručnjacima
Ilustracija

Ako osjećate konstantnu glad razlozi mogu biti različiti, a samo neki od njih imaju veze s hranom...

'Mi pravimo stotine odluka o hrani u jednom danu, od kojih većina njih nije potaknuta pravom gladi. Okruženi smo hranom 24 sata i svakodnevno smo preplavljeni stresom i emocijama. Većina svih obroka potaknuta je emocijama', objašnjava Susan Albers, stručnjakinja i autorica knjige 'Hanger Management', za Prevention. Pročitajte što može uzrokovati vašu stalnu potrebu za hranom: 

1. Ne jedete dovoljno

Ovaj prvi razlog je jako očit i vrlo ga je jasno registrirati, ako ste jeli samo krastavce ili ste na nekoj hit dijete, naravno da ćete biti stalno gladni. Kako ne biste osjećali stalnu glad, vrlo je važno uključiti sve potrebne nutrijente u obroke, uključujući proteine, zdrave masti i vlakna.

'Hrana ispunjena vlaknima poput zelenog povrća, visoke gustoće i složenih ugljikohidrata kao što je zobena kaše snižava razinu glukoze u krvi zbog čega ste dulje siti', objašnjava dr. Alexandra Sowa.

2. Stres

Vaše tijelo može 'vikati' da ga hranite jer imate previše rokova na poslu, probleme u odnosima ili na nekom drugom području. 'Kada ste pod stresom, vaše tijelo luči kortizol i grelin, što vas čini gladnima', kaže dr. Sowa te ističe da kada su ljudi gladni obično posežu za ugljikohidratima. Stručnjaci naglašavaju da je važno naći stvari koje vas opuštaju kao što su šetnja u prirodi ili vježbe opuštanja.

3. Iscrpljenost

Nedostatak sna i iscrpljenost može potpuno promijeniti prehrambene navike. Hormon gladi grelin raste, dok je hormon sitosti leptin bude u padu i tako vas umor čini jako gladnima. 'Kada ne spavate dobro, tijelo to tumači kao stanje opasnosti, a hormoni stresa također se povećavaju', kaže dr. Sowa i preporučuje da ako ste u stanju kronične iscrpljenosti, provjerite s liječnikom imate li apneju.

4. Gledate previše fotografija s hranom

Ako puno vremena provedete na Instagramu proučavajući lijepe fotografije s hranom, činjenica je da ćete ogladniti! Zapravo istraživači potvrđuju tu informacije. Što više počinjete zamišljati čulne kvalitete hrane - kako miriše i okuse u ustima - to više želite", kaže Albers. No, dr. Sowa kaže da ovakvo funkcioniranje mozga možemo iskoristiti na drukčiji način, možete pratiti zdravu hranu što će vas inspirirati za pripremu kvalitetnih obroka.

5. Jedete u hodu

'Nekoliko minuta za stolom kada ćete pojesti svoj obrok, a ne hvatanje nečega usput, pomoći će vam da smanjite osjećaj gladi', kaže Albers te dodaje da se tada ne možete usredotočiti na ono što jedete.

6. Dosada

Zapravo, istraživači su uočili da postoji da veza između dosade i loših prehrambenih navika. 'Kada vam je dosadno, niste baš željni nečega posebnog. Lutate po svojoj kuhinji i imate poteškoća s pronalaženjem onoga što doista želite', ističe Albers.

7. Inzulinska rezistencija

Ako osjećate stalnu glad i niste otkrili neki poseban razlog, možda je vrijeme da posjetite liječnika i provjerite imate li inzulinsku rezistenciju. Stanje koje je važno liječiti kako ne bi došlo o razvoja dijabetesa tip 2. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!