JESTI ILI NE JESTI?
Šećer iz voća - je li manje štetan od rafiniranog šećera?
U posljednje vrijeme često čujemo da treba izbjegavati voće ili ga svesti na minimum. Koliko je istine u tome?
Voće sadrži šećer, a ono slađe, poput manga ili lubenice sadrži ga u visokoj količini. U voću postoje dvije vrste šećera u podjednakim količinama - glukoza i fruktoza.
Glukoza podiže razinu šećera u krvi pa tijelo mora koristiti inzulin da ga probavi. U mišićima se pretvara u energiju. Fruktoza ne utječe na razinu šećera u krvi, prerađuju je jetra koja višak fruktoze pretvaraju u mast.
Šećer iz voća ipak je bolji od rafinranog bijelog šćerea jer nije procesuiran i ne sadrži aditive te se sporije probavlja.
Također, dokazano je da rafinirani šećer i fruktoza koja je dodana u proizvode poput slatkiša, povećavaju rizik za razvoj srčanih bolesti i dijabetesa.
S druge strane, frukoza koja se nalazi u voću, ne šteti zdravlju. Ljudi koji imaju dijabetes mogu konzumirati voće. Na koncu, ono ima manje šećera od mnogih slatkiša, a obiluje nutrijentima koji su ključni za zdravlje.
Uvijek birajte cijele plodove, po mogućnosti sezonske, a izbjegavajte konzervirano voće i voćne sokove koje niste sami napravili. Također, ne pretjerujte s voćem jer biste se mogli udebljati. Pretjerati znači jesti više od pet porcija voća dnevno. Voće je najbolje jesti ujutro. Birajte različite vrste, ne držite se samo jedne voćke.
Najnovije
-
Neki su malo rasli, neki malo pali u odnosu na prije četiri godine.
-
U Udruzi Lijepa Naša zabrinuti su i zbog najavljenog gradskog projekta vrijednog 5,2 milijuna eura. Evo što ih muči...
-
Zvuci harmonike odjekivali su Malom i Velikom koncertnom dvoranom Glazbene škole u Varaždinu.
-
Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih održava se od 27. svibnja do 1. lipnja.
-
Dvanaest visokih tegli postavljeno je i duž Dućanske ulice.
Reci što misliš!