Vijesti / Vino i hrana

ŠTETNO ZA ZDRAVLJE

Hamburgeri, pizze, čokoladice: Ovo su samo neki toksini koji se nalaze u obrađenoj hrani

Hamburgeri, pizze, čokoladice: Ovo su samo neki toksini koji se nalaze u obrađenoj hrani
Ilustracija

Nezdrava hrana nije samo uzrok nakupljanja kilograma, već i puno ozbiljnijih zdravstvenih problema...

Većina nas ne provodi vrijeme misleći o tome što unosimo u tijelo. No, kad bismo znali da je neka hrana doista puna otrova u najdoslovnijem smilu - stvari bi vjerojatno bile drugačije. 

'Toksini' se u ovom slučaju smatraju kemikalijama koje se nalaze u obrađenoj i umjetnoj hrani, a najčešće su to oni sastojci kojima ni ne možemo izgovoriti ime. Uvijk čitajte etikete i pripazite na sljedeće sastojke. 

1. Palmino ulje

Kad se palmino ulje napuni hidrogenom postaje čvršće strukture i pretvara se u trans masti. Na taj način pomaže u tome da se hrana ne pokvari kako bi mogla mjesecima stajati na policama u trgovini. Ovakve masnoće uzrokuju ugruške u krvi i povećavaju šanse od sračnih udara.

2. Visoko fruktozni kukuruzni sirup

Fruktozni sirup upravo je najveći problem procesiranih žitarica. Unos šećera postao je sve veći tijekom godina i danas konzumiramo 20 puta više šećera nego prije 40 godina. Ovaj umjetno proizvedeni sirup povćava trigliceride, potiče rad hormona za zadržavanje masnoća i izaziva prejedanje.

3. Umjetni zaslađivači 

Aspartam, saharin i sukraloza  imaju težak učinak na naš metabolizam. Ovi 'dijetni' zaslađivači igraju se s našim mozgom i šalju signal mozgu da slatko ne znači višak kalorija. Aspartam je čak povezan s razvojem raka, glavobolja, depresije i ADHD-a.

4. Natrijev benzoat i kalijev benzoat

Ovi aditivi dodani su u sokove kako bi spriječili rast plijesni. Benzen je poznat kao kancerogeni spoj koji može uzrokovati ozbiljne probleme sa štitnjačom. Opasne količine benzena također se mogu nakupiti u plastičnim bocama u kojima se nlaze pića.

5. Natrijevi nitrati i natrijevi nitriti

Ova dva konzervansa nalaze se u mesnim prerađevinama popt slanine, hrenovki i mesnih narezaka. Povezani su s razvojem raka crijeva i metaboličkog sindroma koji vodi dijabetesu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video