Vijesti / Vino i hrana

OPREZNO

Ipak ne treba pretjerivati: Kolesterol iz jaja povezan s bolestima srca

Ipak ne treba pretjerivati: Kolesterol iz jaja povezan s bolestima srca
Ilustracija

'Preporučila bih da izbjegavate jesti svakodnevno omlet od tri jaja', kaže koautorica studije'...

Rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti raste s brojem jaja koje pojedemo, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu UMass Lowell. 

Znanstvenici su pratili prehranu, zdravstveno stanje i životne navike gotovo 30.000 odraslih punih 31 godinu te otkrili da jaja, kada se konzumiraju prevelikim količinama, mogu loše utjecati na zdravlje. Rezultati ove opširne, dugogodišnje studije su objavljeni u Journal of the American Medical Association. 

Iako ne postoje konkretne smjernice o tome koliko se jaja na dan smije pojesti, koautorica studije, znanstvenica kojoj su područje istraživanja biomedicina i nutricionizam, Katherine Tucker, kaže da je razumno pojesti nekoliko jaja tjedno jer jaja sadrže nutrijente koji hrane oči i kosti. 

'No, preporučila bih da izbjegavate jesti svakodnevno omlet od tri jaja', dodaje Tucker.

Prema smjernicama Američkog nutricionističkog saveza maksimalno bi se dnevno u organizam smjelo unijeti 300 miligrama kolesterola. Jedno veliko jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola, otprilike koliko i odrezak.

Studija je pokazala da je svakih dodatnih 300 miligrama kolesterola dnevno povezano sa 17 posto višim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 18 posto višim rizikom od preuranjene smrti. 

Utvrđeno je i da navike vježbanja i ukupna kvaliteta prehrane  nisu utjecali na vezu između kolesterola iz hrane, rizika od kardiovaskularnih bolesti i smrti. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video