OPREZNO
Ipak ne treba pretjerivati: Kolesterol iz jaja povezan s bolestima srca
'Preporučila bih da izbjegavate jesti svakodnevno omlet od tri jaja', kaže koautorica studije'...
Rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti raste s brojem jaja koje pojedemo, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu UMass Lowell.
Znanstvenici su pratili prehranu, zdravstveno stanje i životne navike gotovo 30.000 odraslih punih 31 godinu te otkrili da jaja, kada se konzumiraju prevelikim količinama, mogu loše utjecati na zdravlje. Rezultati ove opširne, dugogodišnje studije su objavljeni u Journal of the American Medical Association.
Iako ne postoje konkretne smjernice o tome koliko se jaja na dan smije pojesti, koautorica studije, znanstvenica kojoj su područje istraživanja biomedicina i nutricionizam, Katherine Tucker, kaže da je razumno pojesti nekoliko jaja tjedno jer jaja sadrže nutrijente koji hrane oči i kosti.
'No, preporučila bih da izbjegavate jesti svakodnevno omlet od tri jaja', dodaje Tucker.
Prema smjernicama Američkog nutricionističkog saveza maksimalno bi se dnevno u organizam smjelo unijeti 300 miligrama kolesterola. Jedno veliko jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola, otprilike koliko i odrezak.
Studija je pokazala da je svakih dodatnih 300 miligrama kolesterola dnevno povezano sa 17 posto višim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 18 posto višim rizikom od preuranjene smrti.
Utvrđeno je i da navike vježbanja i ukupna kvaliteta prehrane nisu utjecali na vezu između kolesterola iz hrane, rizika od kardiovaskularnih bolesti i smrti.
Najnovije
-
Da vam ne uvene...
-
Podignut je cenzus i povećan iznos uskrsnica...
-
Neki su malo rasli, neki malo pali u odnosu na prije četiri godine.
-
U Udruzi Lijepa Naša zabrinuti su i zbog najavljenog gradskog projekta vrijednog 5,2 milijuna eura. Evo što ih muči...
-
Zvuci harmonike odjekivali su Malom i Velikom koncertnom dvoranom Glazbene škole u Varaždinu.
Reci što misliš!