Vijesti / Vino i hrana

ZDRAVA BOMBA

Saznajte zašto bi što češće trebali konzumirati maline

Saznajte zašto bi što češće trebali konzumirati maline
Ilustracija

Ovo malo i slatko voće omiljeno je mnogima, a u nastavku saznajte zašto je odlično za naše zdravlje...

Bogat i sladak okus te zanimljiva boja i izgled najčešće su asocijacije na ovo maleno voće. No, osim svega navedenog, maline su veoma zdrave, a u nastavku donosimo kako sve pozitivno utječu na naš organizam.

Bogate su vitaminom C

Sto grama plodova sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. Osim njega, sadrži i vitamine B skupine te vitamine E i K. Također, bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, mangan i bakar. 

Odlične su za kosu i kožu 

Jedan obrok malina dnevno poboljšava kvalitetu kože i kose. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju, a sjemenke čileanske maline koriste se za dobivanje ulja bogatog esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom “srodne” prirodnoj masnoći ljudske kože. 

Štite krvne žile

Maline obiluju vlaknima, stoga su odličan izbor za probavu i zdravo srce. Dobro je poznato kako su vlakna nužna za pravilnu funkciju crijeva i pročišćavanje krvnih žila.

Bogate su anbtioksidansima 

U sebi sadrže antioksidanse koji djeluju protuupalno, sprječavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje tjelesnih stanica. Među njima su antocijanin, resveratrol, pterostilben te elagitanin. 

Čaj za prehladu 

Od malininih se listova pravi ljekoviti čaj koji se još davno koristio kao ublaživač menstrualnih tegoba te za pomoć kod neplodnosti. Preporuča se kod prehlade, upale grla, kašlja, crijevnih upala, proljeva i hemoroida. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video