Vijesti / Vino i hrana

TURISTIČKA PONUDA

UOČI URBANOVA Stanislav Rebernik: 'Urbanovo je perjanica vinske priče u Štrigovi'

UOČI URBANOVA Stanislav Rebernik: 'Urbanovo je perjanica vinske priče u Štrigovi'
Light Komunikacije Office

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik dao je intervju uoči najboljeg gastroenološkog događaja u ovom dijelu države.

Manifestacija Urbanovo ove godine započinje Festivalom Pušipela, koji se održava od 17. do 19. svibnja, a svoja će vina predstaviti 24 vinarije. U petak i subotu, 24. i 25. svibnja, na rasporedu su Dani otvorenih podruma. Međimurski vinari će u svojim vinarijama organizirati prigodan program i ponudu.

Uoči Urbanovog, najboljeg gastroenološkog događaja u ovom dijelu države, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik dao je intervju i objasnio koliko je ova manifestacija bitna za Općinu Štrigova.

Koliko manifestacija znači za općinu Štrigova ?
 

Sama činjenica da se Općina Štrigova doživljava kao izrazito vinogradarski kraj, govori o važnosti svih manifestacija kojima je u fokusu vinogradarstvo, vinarstvo i podrumarstvo.

Uz Martinje i Vincekov pohod po štrigovskim bregima, Urbanovo je sigurno perjanica vinske priče u Štrigovi. Jednostavno, kratko i jasno - Urbanovo je definitivno najvažnija manifestacija u našoj općini! Uz njegove sadržaje se svake godine tijekom svibnja, vežu tisuće posjetitelja koji posjećuju našu općinu i uživaju u bogatoj ponudi!

Lokalna zajednica prepoznala je aktivnosti međimurskih vinara koje su dobile poseban zamah posljednjih nekoliko godina. 

Koliko je važna sinergija svih  kako bi se podigla kvaliteta turističke ponude i kako vidite razvoj i važnost takve suradnje?

Neću reći nešto novo i originalno ako naglasim da je zajednička suradnja svih jedina garancija uspjeha na području razvoja turizma.

Svaki kotačić tog stroja koji se zove kvalitetan turistički proizvod, treba odgovorno i kvalitetno odraditi svoj posao. Nema tu onih koji su više ili manje važnih, jer ako jedna komponenta zakaže - nema uspjeha! Ako ciljano govorimo o turističkoj ponudi vezanoj za vinsku priču koja se intenzivno na ovim područjima razvija više od dva desetljeća, nama je danas trenutna situacija više, manje poznata! Imamo naše vinogradare koji su svojim osobnim angažmanom  napravili ogroman iskorak u smislu kvalitete i kvantitete, a što je njima bitno da bi svoje proizvode mogli uspješno plasirati na tržište. 

Međutim, osim vinogradara i vinara mi danas imamo Općinu, Turističku zajednicu, Županiju. Svi oni, zajedno sa vinogradarima, osmišljavaju, iniciraju i potpomažu  različite projekte na tom području. Treba nam i sinergija sa privatnim sektorom kako bi se osigurali smještajni kapaciteti, treba nam podrška naših ugostitelja, poduzetnika. Ukratko - treba kvalitetna i iskrena suradnja svih relevantnih čimbenika društvenog, gospodarskog, političkog i ostalog života  kao uvjet za daljnji razvoj naše vinske priče!

Koji su naredni planovi za razvoj općine u ovom segmentu?

Već sam naglasio da mi znamo gdje smo u segmentu vinogradarstva bili nekad, gdje smo danas, ali isto tako, gdje želimo biti sutra! Generalno, sve ćemo napraviti  da turistička ponuda vezana  u tom dijelu  bude dodatno kvalitetna - raznolika,  inovativna, originalna, privlačna, inspirativna, zavodljiva…

U tom smislu u planu je  vidikovac s goričkim sviralom na Mađerkinom bregu; muzej vinogradarstva u novom društvenom domu; vinska cesta u svojem punom sjaju; vinski simboli na svim ulazima u općinu; glavni trg u Štrigovi u 'vinskom štihu'; žičara iznad gorica; rute - električnim biciklom do vinograda i vinskih kuća…Naš brend je poznati i priznati, te ćemo učiniti sve na njegovoj popularizaciji u svakom njegovom segmentu! Normalno, u granicama realnog, mogućeg i prihvatljivog!

Recite nam nešto više o programu manifestacije, što sve posjetitelji mogu očekivati ove godine te kako vidite daljnji razvoj manifestacije Urbanovo?

Nakon dvadeset godina odvijanja Urbanova, postoji onaj dio koji je višestruko provjeren u praksi i koji se zbog toga ne mijenja već se samo nadograđuje iz godine u godinu. Osnovna shema zbog toga ostaje ista - najprije međunarodno ocjenjivanje  vina pa festivalski dio u sportskoj dvorani, pa otvoreni podrumi s druženjem u Sv. Urbanu, te na kraju raskošan vinski bal u restoranu Terbotz. Dakle, sve ono u čemu su naši posjetitelji  uživali do sada, bit će prisutno i na ovom jubilarnom dvadesetom druženju. Naravno da se u okviru nadogradnje u svakom spomenutom sadržaju pripremaju  noviteti odnosno ugodna iznenađenja!

Smatram da ova manifestacija treba i dalje održati ovu osnovnu strukturu koju ima već niz godina.

Da bi se zadržala atraktivnost manifestacije u narednim godinama pa i desetljećima, potrebno je stalno mudro i pametno dozirati nove sadržaje prateći pažljivo interese naših posjetitelja. Sigurno da u realizaciju treba uključiti i druge zainteresirane strane.

Možete li povući paralelu o prepoznatljivosti općine Štrigova s manifestacijom Urbanovo? Odnosno koliko je općina prepoznatljiva upravo po Urbanovu ?

Kada se dvadeset godina bez prestanka jedna manifestacija događa na jednom istom mjestu, kada je redovito posjećuju tisuće ljudi, onda možemo argumentirano reći da između Štrigove i Urbanovoga postoji neraskidiva veza.

Teško, da ne kažem nemoguće je zamisliti Štrigovu bez Urbanovoga. Isto tako Urbanovo smjestiti u neku drugu sredinu, izvan općine Štrigova, po meni je nemoguća misija! Jednostavno rečeno - Štrigova i Urbanovo su nerazdvojivi!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video