Vijesti / Vino i hrana

PRIPREMAJU BOGATI PROGRAM

USUSRET URBANOVOM David Štampar: 'Najjača karika međimurskih vinara je složnost'

USUSRET URBANOVOM David Štampar: 'Najjača karika međimurskih vinara je složnost'
PR fotografija

Urbanovo ove godine slavi dvadeseti jubilej, a to je idealna prilika za razgovor s predsjednikom Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“

Druga polovica mjeseca svibnja tradicionalno je rezervirana za manifestaciju Urbanovo, a Međimurje postaje regionalno eno-gastronomsko središte koje posjećuju svi ljubitelji izvrsnih vina i dobre hrane.

Ovogodišnja jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo 2019. održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Kolinde Grabar - Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Zlatni sponzori manifestacije Urbanovo su Hamag-Bicro, Triglav osiguranje, HPB, Croatia osiguranje i PBZ.

Manifestacija Urbanovo 2019. započinje Festivalom Pušipela, koji se održava od petka do nedjelje, 17. - 19. svibnja. Na Festivalu Pušipela, svoja će vina predstaviti 24 vinarije koje su članice Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae.

Drugog tjedna manifestacije, u petak i subotu, 24. i 25. svibnja, održat će se Dani otvorenih podruma. Međimurski vinari u svojim vinarijama organiziraju prigodan program i ponudu koja iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju.

Veliki jubilej koji ove godine obilježava manifestacija Urbanovo, prilika je za razgovor s Davidom Štamparom, predsjednikom Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“. David Štampar prije nekoliko tjedana ponovno je izabran za predsjednika Društva na novi mandat od četiri godine.

Pred nama je jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo. Kada danas gledate s odmakom na proteklih dvadeset godina, što možete reći o manifestaciji i njezinom razvoju jer ste druga generacija vinara? 

Danas možemo reći da je Urbanovo manifestacija nacionalnog karaktera što je u počecima bio i cilj koji je danas nakon 20 godina postignut.

Koji su noviteti ovogodišnje manifestacije, kakav je program?

Svake godine želimo biti što bolji i svake godine dižemo nivo manifestacije, pa smo za ovu godinu pozvali Erica Zwiebela MS, jednog od dvjesto master sommeliera na svijetu, koji će održati masterclass radionice u sklopu manifestacije Urbanovo.

Eric Zwiebel rođen je u Alsaceu u Francuskoj. Titulu Master Sommelier osvojio je 2001. godine. Položio je i ispit za međunarodnu ASI diplomu 2018. godine s rezultatom „Najbolji od najboljih”, što je prvi put otkad se organiziraju ispiti za ovu diplomu.

Tu je i Siniša Lasan, Advanced sommelier MS, Wset 3 (višestruki prvak u soommelierstvu Hrvatske i ocjenjivač na natjecanju Decanter World Wine Awards). Eric Zwiebel i Siniša Lasan, kušat će vina naših vinara i dati nam poruku za budućnost, a održat će i masterclass radionice.

Poznati slovenski chef Igor Jagodic, koji je ujedno Gault & Millau Chef 2019. godine u Sloveniji, uparit će naša međimurska vina sa svojim gastronomskim delicijama. 

Kroz Društvo vinara i vinogradara Hortus Croatiae okupljate 24 vinara. Posljednjih godina primjetni su pomaci u vašem razvoju i afirmaciji međimurskih vinara na vinskoj sceni. Koje ste mjere sve poduzeli za ovaj veliki iskorak?

Prije svega naši vinari rade na sebi i na kvaliteti vina pa je stoga po meni to jedan od glavnih razloga. Kroz klonsku selekciju Pušipela, kroz novu dizajniranu bocu za Pušipel i zadnji projekt MLADO MEĐIMURJE uspjeli smo afirmirati naša vina i sve više i lakše idu na vinske karte restorana diljem Hrvatske, a i po svijetu. I po meni ono najbitnije je da su naša vina laka za razumijeti - lagana, svježa i aromatična - to je odlika našeg vinogorja.

Je li na te promjene utjecala i smjena generacija? Znamo da su brojne vinarije preuzele „mlađe snage“. Recite nam nešto o tome.

Naravno da je. Sreća je ta da su nam roditelji povjerili i prepustili da izrazimo svoje poslanje. Ipak treba priznati da su nas oni kreirali i školovali pa je sada i logično staviti nas u vatru što se pokazalo ispravnim.

Kakav je pogled u budućnost? Gdje vidite mjesto za napredak?

Smatram da se sve više treba okrenuti ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji. U biti, proizvodnji kakva je i nekad bila. Treba se vratiti na staro.

Po čemu bi izdvojili međimurske vinare? Koje su vaše posebnosti i najveća snaga?

Naša najjača karika je složnost. Mi smo shvatili da treba sjesti za stol i zajedno kreirati vinsku scenu. Jedan jaki ili poznati vinar je slaba karika u regiji u odnosu na više jakih i dobrih. To je onda snaga regije, a mi tu snagu imamo.

Kako vidite razvoj vinskog biznisa i koliko je on povezan s turizmom u Međimurju?

Znamo da 30% turista u svijetu posjećuje vinarije i tu ne treba previše pametovati. Čim prije trebamo otvoriti što više kušaona u sklopu vinarija jer turisti koji posjećuju Međimurje žele i obilaziti naše vinarije.

Koliko je lokalna zajednica, stanovništvo i srodne struke prepoznala napore koje vinari ulažu posredno u razvoj Međimurja?

Treba napomenuti da je naša lokalna zajednica, tj. Općina shvatila da su vinari jaka karika i da nas podržava koliko god može. Dakle dobro surađujemo sa općinom i zajedno razvijamo budućnost kraja. Cilj je da svi bregovi budu zasađeni vinovom lozom i da lokalno stanovništvo ima sve veće indirektne koristi.

Međimurje svojom ljepotom prekrasnog krajolika, bogatom baštinom, gostoprimstvom uvijek ljubaznih domaćina, vrhunskim vinima i gastronomskim delicijama svojim gostima pruža jedinstven i neponovljiv doživljaj. 

Sve je to ucrtalo Međimurje na kartu atraktivnih turističkih destinacija koje posjećuje velik broj turista, a međimurski vinari tome daju svoj doprinos - završio je Štampar.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video