Vijesti / Vino i hrana

ZANIMLJIVO OTKRIĆE

Znate li da sir može pomoći u kontroli šećera u krvi?

Znate li da sir može pomoći u kontroli šećera u krvi?
Ilustracija

Iako obiluje mastima i soli, pokazalo se da sir dobro djeluje na regulaciju šećera u krvi...

Komad finog sira i čaša crnog vina začinit će večer, ali i sniziti šećer u krvi. Studija provedena na Sveučilištu Alberta pokazala je da sir regulira razinu šećera u krvi.

Bez obzira na visok postotak zasićenih masti i soli u siru, ljudi koji jedu puno masnog sira nemaju zamjetno viši rizk od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. 

Znanstvenici su testirali utjecaj sira na miševe i to miševe u pred-dijabetičkom stanju Jednu skupinu hranili su sirom sa smanjenim udjelom masti, a drugu visokomasnim sirom i tako 12 tjedana. 

Rezultati su pokazali da da oba tipa sira reduciraju iznulinsku rezistenciju, što je vrlo bitno za reguliranje šećera u krvi te da masni sir nije loše utjecao na miševe. 

'Naši rezultati sugeriraju da dobrobiti sira nisu povezane s nižim masnoćama u njemu, nego s proteinima i kalcijem kojima obiluje', objašnjavaju znanstvenici koji su proveli istraživanje na miševima.

Jedna druga studija pokazala je da na razinu lošeg kolesterola kod osoba s kardiovaskularnim bolestima isto utječu nemasni i masni sir. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!