Vijesti / Vino i hrana

VINA OD DAVNINA

Veliko zlato za Jakopićev Pušipel Prestige 2015!

Veliko zlato za Jakopićev Pušipel Prestige 2015!
Vina Jakopić

Vina su ocjenjivale dvije peteročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača (enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti...

Hrvatska autohtona vina dobila su i podršku od stručnih savjetnika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe koji već dugi niz godina u suradnji s tisućama vinara pridonose razvoju hrvatskog vinarskog i vinogradarskog sektora. Prva revija vina autohtonih sorti vina od davnina održana je 2018. godine u art galeriji Lauba.

Besplatno ocjenjivanje, a kasnije i promocija na tim temeljima, pravilan je smjer za podršku i poticanje autohtonih sorti. 

- Cilj nam je unaprijediti hrvatsku poljoprivredu kroz prepoznatljiv i jedinstveni turistički proizvod kao što su vina hrvatskih autohtonih sorata - rekao je u ime organizatora ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek.

Vina su ocjenjivale dvije peteročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača (enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti sukladno 'Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina'.

Iz vinarije Jakopić na ocjenjivanje su poslana dva vina:

Pušipel classic, 2016. - srebrna diploma (82 boda)

Pušipel prestige, 2015. - velika zlatna diploma (94 boda)

Bodovne granice za odličja bile su:

90-100 bodova - velika zlatna diploma

85-89 bodova - zlatna diploma

80-84 boda - srebrna diploma

75-79 bodova - brončana diploma

61-74 boda - priznanje

Organizator manifestacije je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, suorganizatori Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, a partneri su Agronomski  fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!