Vijesti / Vino i hrana

kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva

HRVATSKI MLINAR 'Kruhu vraćamo svagdašnjost, ono što je bio nekada'

HRVATSKI MLINAR 'Kruhu vraćamo svagdašnjost, ono što je bio nekada'
Stjepan Mesarić

Kongres je okupio eminentne predavače, te vrsne mlinare, pekare i slastičare koji su govorili o kruhu, izložili svoje proizvode te razgovarali o kruhu koji je jedno vrijeme izgubio na kakvoći, ali mu se evidentno vraća njegova svagadšnjost.

Modernom tehnologijom, prohtjevima potrošača kao i neizbježnom marketinškom industrijom, kruh je izgubio svoju izvornost koja je stoljećima njegovana u hrvatskom puku. No, prepoznato je kako se nije išlo u dobrom smjeru, te se kruhu vraća svagdašnjost biblijska i on opet postaje prvi sinonim prehrane.

Renomirani varaždinski hotel Turist, danas u petak 5. travnja bio je mjesto održavanja XIX. kongresa pekarstva, mlinarstva i slastičarstva ‘Hrvatski pekar’ kojeg je organizirao ROBINSON novinsko-nakladničko poduzeće iz Zagreba, visoki pokrovitelj Varaždinska županija, a stručni pokrovitelj Prehrambeno-biološki fakultet Zagreb.

Kongres je okupio eminentne predavače, te vrsne mlinare, pekare i slastičare koji su govorili o kruhu, izložili svoje proizvode te razgovarali o kruhu koji je jedno vrijeme izgubio na kakvoći, ali mu se evidentno vraća njegova svagadšnjost.

Jedna od izlagačica je kazala kako kruh jeste svagdašnjost jer jedina je hrana koja se može jesti svakog dana i nikada ga se ne može čovjek prejesti niti mu se on može zduriti. Suvremene tehnologije su iz brašna za kruh uzele razne tvari te je ostao siromašan, a sada mu se ponovno vraćaju posije, škrob i druge tvari koje su nekada, sada već staro vrijeme redovito bile u kruhu, ispričala je mlada pekarica, ponosna na današnji kruh, posebice svoj složen iz prosenog brašna.

87c650acb694c1e102d9c39910873ea2.jpg?v=2

Rečeno je kako su i velike mlinarske tvrtke i pekarnice prepoznale kako je kruhu potrebno vratiti biblijske karakteristike, a jedna je i da je drugi, treći i četvrti dan jednako dobar kao i prvi dan.

Naravno bilo je govora i bio je izložen kruh bez glutena, govorilo se o štetnim i korisnim aditivima, te su predstavljeni lokalni pekarski i slastičarski proizvodi; bregovski vrtanji, bela podravska zlevanka, podravski kašnjaki, zagorsko pecivo od batata, varaždinske pogačice, zagorski mlinci i drugi.

Zemlja gost bia je Panama koja se predstavila s panamskim kruhovima s plantaža banana. Na kraju programa degustirani su kruhovi, peciva, sirevi i druge delicije te su podijeljena priznanja i medalje za pekarske i pekarsko-slastičarske proizvode u sklopu akcije ‘Hrvatska pekarska kvaliteta’.

A sudionici pak su priznaje dodijelili Stjepanu Odobašiću iz Robinsona na način što su rekli kako će doći na idući i jubilarni XX. kongres i zahvalili za ovaj skup koji je mirisao kruhom našim svagdašnjim i pecivom slasnim iz pećnica hrvatskih domaćica i pekarnica.

fe20c762d2123c5153c988ed27e8af85.jpg?v=2

41cea57421e63434bc0fb3a39eac9b87.jpg?v=2

6e77fdd1a18e2d2c63c77d6c0b9d136e.jpg?v=2

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!