Vijesti / Vino i hrana

SUPER IDEJA

Želite izgubiti kilograme, ali ljubav prema tjestenini je jača? Pronašli smo najbolju alternativu

Želite izgubiti kilograme, ali ljubav prema tjestenini je jača? Pronašli smo najbolju alternativu
Ilustracija

Ne morate se odreći svog omiljenog jelda. Jednostavno ga morate malo 'prilagoditi'...

Bliže se topliji dani i polako se počinjemo skidati iz debelih kaputa i vunenih, širokih majica. Pravo je vrijeme za krenuti na zdravi način prehrane, a neki će sigurno pokušati smanjiti unos ugljikohidrata kako bi izgubili koji kilogram. 

Međutim, ljubitelji tjestenine s tom će praksom imati problema. Srećom, postoji alternativa - 'tjestenina' od tikvice. Radi se o tikvici nasjeckanoj kao da su rezanci u pitanju, a može se kombinirati na bezbroj načina. 

Zašto jesti tikvicu kao tjesteninu?

Ima malo kalorija

Ljude posebno privlači ovaj način konzumiranja tikvica jer imaju malo kalorija u usporedbi s tjesteninom napravljenom od brašna i žitarica. Možete pojesti i do 5 porcija više tikvice, a tek ćete tada dostići isti broj kalorija kao što unesete pravom tjesteninom. 

Niski udio ugljikohidrata

Sve vrste tikve pa tako i zelene tikvice imaju mali broj kalorija, ali i puno manje ugljikohidrata i prirodnih šećera u usporedbi s drugim povrćem, a posebice s tjesteninom. Samim time imaju niži glikemijski indeks, a to je odlično za osobe koje žele održati stabilne razine šećera u krvi. 

Nizak udio UH razlog je zašto mnogi ljudi žele probati 'zoodle' pa česta namirnica na meniju za ketogenu dijetu. 

Bogatstvo vitamina

Tikvice su bogate vitaminima A, C, B6 i raznim antioksidansima. Samo dvije porcije dovoljne su da se zadovolji gotovo 15 posto dnevne potrebe za vlaknima. Vitamin A pomladit će vašukožu i ubrzati proizvodnju kolagena, a vitamin B6 održat će vašu energiju na razini. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video