Vijesti / Vino i hrana

USPJEH BILJANE BORZAN

Odluka nakon 5 godina borbe: Nutella u Hrvatskoj mora biti ista kao i u ostatku EU-a

Odluka nakon 5 godina borbe: Nutella u Hrvatskoj mora biti ista kao i u ostatku EU-a
Ilustracija

- Službena pozicija Europskog parlamenta je da se različita kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU mora zabraniti - rekla je Borzan

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je izmjene zakona o nepoštenim trgovačkim praksama kojima se zabranjuje različita kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU-a, istaknula je u petak u Kući Europe u Zagrebu hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača usvojio je izmjenu tzv. crne liste Direktive o nepoštenim poslovnim praksama i eksplicitno zabranio dvostruku kvalitetu proizvoda. Time je otvoren put trijalogu, odnosno pregovorima između Komisije, Parlamenta i Vijeća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Više od 80 posto građana Hrvatske smatra da nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda. To su brojke koje sam dobila kada sam radila prvo istraživanje kvalitete na našem i njemačkom tržištu s Hrvatskom agencijom za hranu - podsjetila je Borzan. 

- Građani kvalitetu proizvoda stavljaju rame uz rame sa sigurnošću istih - dodaje Borzan. 

Borzan očekuje da će konačno glasovanje doći na dnevni red plenarne sjednice u ožujku, a u tome će Rumunjska kao zemlja predsjedateljica imati ključnu ulogu.

- Ono što nam ide na ruku jest što je Rumunjska taj problem stavila visoko na svoj dnevni red i da neće to pustiti dok se ne izgura - istaknula je Borzan.

Pozvala je hrvatske vlasti da u Vijeću podrže zakon kojim će se suzbiti diskriminacija na istoku EU-a.

- Osigurali smo da zakon bude maksimalno kvalitetan i zato je izuzetno važno da se hrvatska vlada, zajedno s ostalim vladama, zauzme vrlo snažnu poziciju - ističe Borzan.

U Direktivi je propisano da će se proizvođači koji plasiraju dvostruku kvalitetu proizvoda kažnjavati s do četiri posto njihovog godišnjeg prometa.

Paralelno sa zakonodavnim procesom u tijeku je europsko istraživanje kvalitete proizvoda za koje je osigurano 800 tisuća eura iz EU proračuna.

- Prema mojim informacijama, uzorak će se uskoro formirati na osnovi doprinosa 19 država članica. Prvi rezultati će biti kroz par mjeseci, i moguće je da zakon bude izglasan i prije toga. Samim time su rezultati i važniji, jer će povući za sobom i prve sankcije - rekla je Borzan. 

U uzorak bi trebalo ući 60 do 70 proizvoda.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video