Vijesti / Vino i hrana

RIZNICA VITAMINA I MINERALA

Mango: Osim što je ukusno, ovo egzotično voće je i ljekovito

Mango: Osim što je ukusno, ovo egzotično voće je i ljekovito
Ilustracija

Mango je kod nas još uvijek egzotično voće, no ono je jedno od najstarijih južnih voća na svijetu...

Postoje mnoge vrste manga koji se razlikuju u boji, obliku, okusu i veličini. Premda boja vanjske kore varira od zelene do crvene, žute i narančaste, unutarnji plod je uvijek zlatno-žute boje, slatkog i kremastog okusa koji podsjeća na okus između ananasa i breskve.

Mango sadrži preko 20 vitamina i minerala

Bogat je kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima. Izuzetno je bogat izvor vitamina A, C i E. Količina vitamina i hranjivih tvari povećava se sa stupnjem zrelosti ploda. Posebno se preporuča jesti mango kad je vrlo zreo, jer u toj fazi sadrži najviše vitamina A.

Neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja manga uključuju:

- smanjenje rizika od makularne degeneracije (gubitak vidne oštrine kod pacijenata starije dobi)

- smanjenje rizika od raka debelog crijeva

- bolja probava

- poboljšano zdravlje kostiju

- zdrava koža i kosa

Mnoge studije su pokazale da povećana konzumacija manga smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa i bolesti srca.

Snižava kolesterol i poboljšava probavu

Visoke razine vlakna, pektina i vitamina C pomažu u snižavanju razine kolesterola. Zbog velike količine vlakna i vode, mango pomaže spriječiti zatvor, osigurava zdravu probavu, a probavni enzimi smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane kiseline.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!