Vijesti / Vino i hrana

BRAŠNA PUNA KUHINJA!

Zvjezdano nebo nad vama, a zvjezdice u vašoj pećnici!

Zvjezdano nebo nad vama, a zvjezdice u vašoj pećnici!
Ilustracija

Mudraci su pratili zvijezdu kako bi stigli do jaslica i poklonili se djetešcu koje je ležalo u njima. Poklonite ovog Božića zvijezde svojima namilijima kako bi rastjerale mrak i pokazale im put. Ne brinite, i zvijezde od brašna to mogu

Sastojci

200 grama brašna
100 grama mljevenih badema
150 grama maslaca
mahuna vanilije
žličica mljevenog anisa 
2 žlice meda
3 žlice smeđeg šećera
jaje
korica limuna
žlica rakije ili ruma
"tanki" prstohvat soli

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postupak

Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i mljevene bademe (koje ste prethodno tostirali da razviju aromu). Umutite šećer i jaje pa dodajte omekšali maslac i jezgru mahune vanilije pa nastavite mutiti dok ne dobijete pjenastu smjesu. U nju dodajte brašno i bademe pa umijesite tijesto i oblikujte od njega kuglu.

Kuglu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku do sat vremena. U međuvremenu ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva, pospite brašnom radnu površinu na koju ćete razvaljati tijesto (ako nemate valjak za tijesto, poslužite se staklenom bocom).

Tijesto razvaljajte na oko pola centimetra debljine i pomoću kalupića izrezujte keksiće  i slažite ih u pleh. Ako slučajno nemate kalupiće, poslužite se onim što imate pri ruci pa keksiće oblikujte pomoću čepova od boca ili nečeg trećeg (neće biti zvijezdice, ali mogu biti mjeseci).

Kada keksiće stavite u pećnicu  (ne preblizu jedan drugome) budite oprezni jer se peku tek nekoliko minuta i vade se iz pećnice čim porumene.

Nemojte brinuti što će biti malo mekani kad ih izvadite. Stvrdnut će se kad se ohlade.

Gotove keksiće možete zamotati u celofan i ukrasiti mašnicom pa ih staviti pod bor uz lijepu poruku osobi kojoj su namijenjene. Isto tako, možete ih upakirati u kartonsku ili limenu kutijicu, komad tkanine ili pak manju staklenku od pekmeza koju ste prethodno ukrasili.

Pustite mašti na volju i uživajte u pripremanju darova. 

Kod njih je zaista najvažnije da su od srca, a kad su pritom i slatki, ne zaboravljaju se. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!