Vijesti / Vino i hrana

PRIJEM U ŽUPANIJI

BRONČANI! Regionalni tim kuhara na najvećem kulinarskom natjecanju: 'Bilo je naporno, ali poslije medalje sve se zaboravi'

BRONČANI! Regionalni tim kuhara na najvećem kulinarskom natjecanju: 'Bilo je naporno, ali poslije medalje sve se zaboravi'
Varaždinska županija

Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja...

Predsjednica turističke zajednice Varaždinske županije i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević danas, 3. prosinca, održala je prijem za Regionalni tim kuhara Varaždinske županije koji je sudjelovao na Svjetskom kulinarskom kupu. Svjetski kup održan je u Luksemburgu od 24. do 29. studenog ove godine.

Hrvatsku je u Luksemburgu predstavljala nacionalna kulinarska reprezentacija koju su činili šest članova nacionalnog tima, pet članova regionalnog tima Varaždinske županije, deset kuhara i jedna slastičarka u individualnim kategorijama te četiri člana catering tima s pratećim osobljem.

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina, a ove godine na njemu je sudjelovalo 3000 kuhara i slastičara iz 76 različitih država.

Sajam kao i kulinarska natjecanja posjetilo je preko 50.000 posjetitelja, a natjecatelji su imali priliku kroz različite kategorije prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao.

Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama te steći nova znanja.

Prilikom današnjeg prijema, Martinčević je čestitala svim sudionicima na izvrsnom rezultatu i osvojenoj brončanoj medalji te naglasila odličnu suradnju Varaždinske županije s Udrugom kuhara Varaždinske županije koja je ove godine u atriju Županijske palače proslavila 15 godina svog postojanja.

- U  godinu i pol mandata zajedno smo odradili mnogo projekata, a tu suradnju svakako namjeravamo proširiti i pojačati jer je gastronomija jedan od ključnih faktora razvoja turizma. Danas nema ozbiljnog turizma bez gastronomije i mi kroz brojne projekte i programe, kao i promociju naših proizvoda, pomažemo OPG-ove, poljoprivredu, gospodarstvo i gastronomiju i uklapamo ih u našu turističku ponudu. – naglasila je Martinčević.

Također, Martinčević je napomenula kako Varaždinska županija stipendira učenike deficitarnih zanimanja među kojima su i kuhari.

- Udruga kuhara Varaždinske županije po treći puta sudjelovala je na ovom velikom natjecanju. Zaista smo oduševljeni mladim regionalnim timom Varaždinske županije, bili su prvi puta na ovakvom natjecanju i osvojili su brončanu medalju. To je veliki poticaj njima i Udruzi kako bi dalje educirali i sebe i svoje kolege. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji na pomoći i potpori koju nam pruža u našem radu i mislim da je dobra suradnja dobar put za razvitak naše gastronomije - naglasio je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Crleni je ovim putem pozvao sve restorane da uključe svoje kuhare u rad Udruge i razvijanje struke, a najavio je i 15. Zlatnu nimfu, reviju i natjecanje mladih kuhara srednjih škola, koja se održava 4. prosinca s početkom u 20.00 sati u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. 

Regionalni tim Varaždinske županije predstavio se u sljedećem sastavu:

Marin Sambolek (Hotel Turist), Marin Pozder (Restoran Bedem), Vanja Orban (Restoran Miramare), Ivan Tomas (Restoran Fontana Crnković), Karlo Štorga (Restoran Bedem), Amos Novak (pomoćnik Hotel Turist), Lucija Vrček (individualni natjecatelj Hotel Turist), a vodio ih je Bojan Bohorč predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije.

Marin Sambolek, član regionalnog tima sretan je i zadovoljan postignutim uspjehom.

- Ovo natjecanje dalo nam je veliku volju jer smo postigli nešto što se nismo nadali. Bilo je vrlo naporno, ali poslije medalje sve se zaboravi. Želimo se dalje educirati i ovaj rezultat nam daje želju da njegujemo našu tradiciju i naše namirnice jer se s našim namirnicama može postići sjajni rezultati samo ih treba znati prezentirati na moderan način - naglasio je Sambolek.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!