KUHARSKI KUP

SVEČANA DODJELA Kuhari Marin Pozder i Ivan Tomas podigli svoje kristalne kuhače

Tijekom 2017. i kroz 2018. godinu održana su natjecanja u Slavonskom Brodu, Solinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Pregradi...

Nakon održanih pet kola Hrvatskog kuharskog kupa
u pet različith gradova diljem Hrvatske završen je 13. ciklus
ovog natjecanja. Tim je povodom u utorak, 13. studenog, u
restoranu Štagelj u Koprivnici održana završna svečanost za 2018.
godinu, a najboljima u ukupnom poretku dodijelile su se nagrade i
kristalne kuhače.

Tijekom 2017. i kroz 2018. godinu održana su natjecanja u
Slavonskom Brodu, Solinu, Bjelovaru, Vinkovcima i
Pregradi
. Na svakom natjecanju zadatak sudionika je
pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert za 12
osoba na zadanu temu, odnosno namirnice. U posljednjoj sezoni
sudjelovalo je ukupno 17 različitih dvočlanih ekipa, odnosno 34
kuhara i slastičara.

Treće mjesto u ukupnom poretku pripalo je Marinu
Pozderu
iz varaždinskog restorana Bedem, koji je
sudjelovao na četiri od pet natjecanja protekle sezone. Sakupio
je najviše pojedinačnih pobjeda, ali nije mogao sudjelovati na
početnom natjecanju u Slavonskom Brodu koji bi mu donio bodove da
se uključi i u borbu za prvo mjesto.

>> MARIN POZDER “Prvi sam kolač napravio s 10 godina, a u pripremanju hrane itekako uživam”

Pobjednika Kupa i drugoplasiranog dijelila je najmanja moguća
razlika od pet bodova što je i najmanja razlika između prva dva
natjecatelja u trinaest godina ovog natjecanja.

Drugo mjesto pripalo je još jednom Varaždincu, Ivanu
Tomasu
koji radi u restoranu Fontana Crnković, dok je s
minimalnom prednošću, ali sasvim zasluženo, najveću kristalnu
kuhaču dignuo Dario Špehar iz hotela Plitvice na
Plitvičkim Jezerima.

– Htio bih se zahvaliti svome kolegi i pomoćniku Igoru Julariću
koji je zamjenik šefa kuhinje u restoranu Lička kuća na
Plitvičkim jezerima, svojim poslodavcima na razumijevanju i svim
kolegama koji su sudjelovali u ovome kupu. Meni je ovo prvi put
da se natječem u ovom kupu tako da velika očekivanja nisam imao.
Drago mi je da imamo ovakvu priliku da se educiramo o novim
trendovima jer gastronomija se mijenja velikom brzinom, a kroz
Kup smo i naučili mnoge stvari koje ćemo primjenjivati i u našim
objektima – zaključio je Špehar.

Svečanost je svojim dolaskom uveličao i predsjednik Hrvatskog
kuharskog saveza Damir Crleni koji je najavio i
odlazak 30 kuhara i slastičara na Svjetski kulinarski kup u
Luksemburg sljedećeg tjedna.

– Lokalnu tradiciju koja se kroz natjecanja Kupa njeguje,
autohtona jela i namirnice vrlo je važno sačuvati i isticati, a
taj zadatak ostaje i mladim kuharima koji se natječu na ovom
natjecanju. U ovome se Kupu steknu brojna iskustva, znanja i
vještine te je većina od 30 hrvatskih predstavnika u Luksemburgu
svoje natjecateljsko iskustvo skupljala upravo na ovom natjecanju
– istaknuo je Crleni.

Ukupni poredak

1. Dario Špehar, Hotel Plitvice, Plitvička jezera 1.140

2. Ivan Tomas, Restoran Fontana Crnković, Varaždin 1.135

3. Marin Pozder, Restoran Bedem, Varaždin 1.025

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije