Vijesti / Vino i hrana

KUHARSKI KUP

SVEČANA DODJELA Kuhari Marin Pozder i Ivan Tomas podigli svoje kristalne kuhače

SVEČANA DODJELA Kuhari Marin Pozder i Ivan Tomas podigli svoje kristalne kuhače
Hrvatski kuharski savez

Tijekom 2017. i kroz 2018. godinu održana su natjecanja u Slavonskom Brodu, Solinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Pregradi...

Nakon održanih pet kola Hrvatskog kuharskog kupa u pet različith gradova diljem Hrvatske završen je 13. ciklus ovog natjecanja. Tim je povodom u utorak, 13. studenog, u restoranu Štagelj u Koprivnici održana završna svečanost za 2018. godinu, a najboljima u ukupnom poretku dodijelile su se nagrade i kristalne kuhače.

Tijekom 2017. i kroz 2018. godinu održana su natjecanja u Slavonskom Brodu, Solinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Pregradi. Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert za 12 osoba na zadanu temu, odnosno namirnice. U posljednjoj sezoni sudjelovalo je ukupno 17 različitih dvočlanih ekipa, odnosno 34 kuhara i slastičara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Treće mjesto u ukupnom poretku pripalo je Marinu Pozderu iz varaždinskog restorana Bedem, koji je sudjelovao na četiri od pet natjecanja protekle sezone. Sakupio je najviše pojedinačnih pobjeda, ali nije mogao sudjelovati na početnom natjecanju u Slavonskom Brodu koji bi mu donio bodove da se uključi i u borbu za prvo mjesto.

Vezana vijest:

Marin Pozder KUHARSKA NADA MARIN POZDER 'Prvi sam kolač napravio s 10 godina, a u pripremanju hrane itekako uživam'

Pobjednika Kupa i drugoplasiranog dijelila je najmanja moguća razlika od pet bodova što je i najmanja razlika između prva dva natjecatelja u trinaest godina ovog natjecanja.

Drugo mjesto pripalo je još jednom Varaždincu, Ivanu Tomasu koji radi u restoranu Fontana Crnković, dok je s minimalnom prednošću, ali sasvim zasluženo, najveću kristalnu kuhaču dignuo Dario Špehar iz hotela Plitvice na Plitvičkim Jezerima.

- Htio bih se zahvaliti svome kolegi i pomoćniku Igoru Julariću koji je zamjenik šefa kuhinje u restoranu Lička kuća na Plitvičkim jezerima, svojim poslodavcima na razumijevanju i svim kolegama koji su sudjelovali u ovome kupu. Meni je ovo prvi put da se natječem u ovom kupu tako da velika očekivanja nisam imao. Drago mi je da imamo ovakvu priliku da se educiramo o novim trendovima jer gastronomija se mijenja velikom brzinom, a kroz Kup smo i naučili mnoge stvari koje ćemo primjenjivati i u našim objektima - zaključio je Špehar.

Svečanost je svojim dolaskom uveličao i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni koji je najavio i odlazak 30 kuhara i slastičara na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg sljedećeg tjedna.

- Lokalnu tradiciju koja se kroz natjecanja Kupa njeguje, autohtona jela i namirnice vrlo je važno sačuvati i isticati, a taj zadatak ostaje i mladim kuharima koji se natječu na ovom natjecanju. U ovome se Kupu steknu brojna iskustva, znanja i vještine te je većina od 30 hrvatskih predstavnika u Luksemburgu svoje natjecateljsko iskustvo skupljala upravo na ovom natjecanju - istaknuo je Crleni.

Ukupni poredak

1. Dario Špehar, Hotel Plitvice, Plitvička jezera 1.140

2. Ivan Tomas, Restoran Fontana Crnković, Varaždin 1.135

3. Marin Pozder, Restoran Bedem, Varaždin 1.025

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!