PUTEVIMA JAPANSKE KUHINJE

GALA VEČER Zavirili smo u svijet japanske kuhinje, od sushija i japanskog roštilja do nezaobilaznog sakea!

Prekrasna kulisa stare tvrđave, ugodna jesenska večer i specijaliteti koji su melem za nepce, uz vrhunska domaća vina, pružili su još jednu priliku za slavlje, koja se odnosila i na 25. obljetnicu diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske.

Atrij Starog grada jučer je bio poprište spoja japanske i
hrvatske tradicionalne kuhinje na Gala večeri
koja se održala kao dio dodatnog programa Varaždinskih
baroknih večeri
.

Prekrasna kulisa stare tvrđave, ugodna jesenska večer i
specijaliteti koji su melem za nepce, uz vrhunska domaća vina,
pružili su još jednu priliku za slavlje, koja se odnosila i na
25. obljetnicu diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske.

Večer su otvorili ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin
Raymond Rojnik i poseban gost, japanski
veleposlanik Keiji Takiguchi koji u Hrvatskoj
obavlja prvu veleposlaničku funkciju.

Na zahtjev da svi uživaju u ležernoj večeri i isprobaju što više
od raznovrsne japanske kuhinje, okupljeni su okupirali stol koji
je predstavljao istočnjačku kuhinju.

Dok smo čekali da se gužva malo raziđe, veleposlanik Takiguchi
rekao nam je sljedeće:

– Pošto je ove godine 25. obljetnica diplomatskih odnosa Hrvatske
i Japana, ovom prilikom htjeli smo da uživate u japanskoj hrani i
pijete sake – rekao je Takiguchi te nastavio:

– Čuo sam da Hrvati preferiraju i vole sushi te
ćete ovu večer moći uživati u autentično pripremljenom sushiju
jer ga sprema kuhar koji osobno sprema hranu u mojem boravištu –
zaključio je veleposlanik Japana.

Za sushi je kod mnogih ipak trebalo malo više hrabrosti, dok za
japansku piletinu i roštilj
nije bilo toliko prepreka. Isto bi se moglo reći i za popularno
piće sake.

Kuhari koji su pripremali domaću hranu sve su radili pod vodstvom
Damira Crlenog, predsjednika Hrvatskog kuharskog
saveza i glavnog kuhara hotela Turist.
Varaždinski specijaliteti nisu ništa zaostajali za japanskim, a
saznali smo imali li kakvih kulinarskih sličnosti s dalekim
istokom.

– Ima sličnost. Na primjer, carsko meso, u raviole stavljaju
svinjetinu, a u hotelima s pet zvjezdica pripremaju fileke koje
konzumiraju za doručak u slatko-ljutoj kombinaciji – rekao je
Crleni iz osobnog iskustva s obzirom na to da je bio prije
nekoliko godina u Japanu, na otvorenju turističke zajednice te
napomenuo kako imaju najsličnije namirnice prema našima, u
usporedbi sa šunkom i sirom koji su im prezentirali.

>> Gala večer 48. Varaždinskih baroknih večeri

– Mi pokušavamo našu tradicijsku kuhinju svake godine
prezentirati posjetiteljima Varaždinskih baroknih večeri – navodi
Crleni.

Tako se u bogatoj gastronomskoj ponudi varaždinskog kraja našlo
pažljivo pripremljeno jelo poput goveđeg filea Patačić, salata
Varaždin u košarici od sira, svinjski file Zakmardy, file od
jelena u kori od medenjaka i još dosta sporednih slastica.

Posebni interes išao je u smjeru stola gdje se nalazila ekipa iz
Medine škrinje, jer uz kvalitetno vino treba
postojati kvalitetna piva. Ove se godine za to pobrinuo navedeni
pub, a jedan od vlasnika, Domagoj Marić, otkrio
nam je kako se dogodila ova suradnja:

– Barokno pivo (craft lager) postalo je hit, a to se općenito
dogodilo s craft pivama u Hrvatskoj. Ideju su dali organizatori i
predložili bi li mogli u suradnji s nekom pivovarom napraviti
pivo. To smo napravili s dečkima iz Čakovca, Lepi dečki
Brewery
.

Ovo pivo neće otići u povijest, već nastavlja svoj put. Kako
navodi Marić, u Dublinu postoji Guinness koji se
toči samo tamo, a u Varaždinu planiraju napraviti identičnu stvar
s Baroknim pivom.

Na Gala japansko-hrvatskoj večeri bilo je mnoštvo onih koji su se
s japanskom kuhinjom upoznali po prvi put. Ipak, to nije slučaj
za varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

– Imao sam tu sreću biti u Japanu i kušati sve. Imaju dosta
raznovrsnu kuhinju i meni je sve odgovaralo – istaknuo je Čehok i
dodao kako Japanci jedu jako puno povrća, ali i malo voća, zbog
toga što ti plodovi ne uspijevaju previše na njihovom području pa
su samim time vrlo skupi.

U Varaždinu za sada nema restorana koji bi nam donio neke nove
okuse s istoka.

– To bi sigurno bilo dobro, imali smo neko vrijeme kineski
restoran, ali čini se da naši ljudi najviše vole standardnu
zagorsku hranu – dodao je Čehok te je uvjeren da Hrvati zbilja
kvalitetno i ukusno jedu jer smo na području na kojem su se
sudarale civilizacije – istočnjačka, mediteranska i
srednjoeuropska te se u tom kontekstu osjeti miješanje kuhinjskih
tradicija.

Uostalom, Gala večer Varaždinskih baroknih večeri, upravo je bila
takva, svatko je mogao pronaći nešto za sebe, uz isprobavanje
novoga i nepoznatoga te uživanja u provjerenim specijalitetima
našeg kraja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije