Vijesti / Vino i hrana

OMILJENA ZDRAVA GIRCKALICA

Pistacija - znate li koje su sve prednosti zelenog blaga među orašastim plodovima

Pistacija - znate li koje su sve prednosti zelenog blaga među orašastim plodovima
Ilustracija

Pistacije su odličan izvor bjelančevina, antioksidansa i vlakana, a evo kod čega sve pomažu...

1. Malo kalorija

Pistacije su jedan od orašastih plodova s najmanje kalorija, što znači da ljudi mogu uživati ​​u zdravstvenim blagodatima orašastih plodova, dok se lakše drže svojih dnevnih kalorijskih granica. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

2. Puni su antioksidansa

Antioksidansi su tvari koje igraju važnu ulogu u zdravlju. Oni smanjuju rizik od raka i drugih bolesti sprečavanjem oštećenja stanica u tijelu. Orašasti plodovi i sjemenke sadrže nekoliko antioksidativnih spojeva, no pistacije mogu imati više razine antioksidansa od drugih orašatih plodova.

3. Dobri za zdravlje očiju

Pistacije mogu pomoći u smanjenju rizika od oštećenja očiju. Antioksidanti lutein i zeaksantin su neophodni za zdravlje očiju. Pistacije su bogati izvor obje ove tvari.

4. Bogati su proteinima

I zbog toga su odličan izbor i za vegane i vegetarijance. Proteini čini otprilike 21 posto ukupne mase orašastih plodova. Pistacije također imaju veći omjer bitnih aminokiselina, građevnih blokova proteina, u usporedbi s drugim orašastim plodovima, uključujući bademe, lješnjake i orahe.

5. Pomažu kod mršavljenja

Redovito jedenje orašastih plodova pomaže smanjiti rizik od debljanja. Pistacije mogu biti osobito korisne za one koji žele izgubiti težinu ili održati svoju težinu zahvaljujućikalorijskim vrijednostima, vlaknima i proteinima.

6. Dobri za ravnotežu šećera u krvi

Pistacije imaju nizak glikemijski indeks pa ne uzrokuju oštar porast šećera u krvi nakon što ih pojedemo. U maloj studiji od 10 ljudi, jedenje pistacija smanjilo je visoku razinu šećera u krvi kada se pojede s obrokom bogatim ugljikohidratima, poput bijelog kruha. Istraživači sugeriraju da je to jedan od načina na koji pistacije smanjuju rizik od dijabetesa.

7. Smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Pistacije mogu smanjiti rizik od nekih vrsta raka, kao što je rak debelog crijeva, zbog  visokog sadržaja vlakana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video