Vijesti / Vino i hrana

KOJE SI NAJBOLJE PAŠU

Pravilno kombiniranje namirnica ključno je za njihov bolji učinak na zdravlje

Pravilno kombiniranje namirnica ključno je za njihov bolji učinak na zdravlje
Ilustracija

Strateška kombinacija određenih namirnica može osigurati vašem tijelu bolju apsorpciju vitamina i antioksidansa...

Način na koji kombinirate hranu može značajno utjecati na korist koju dobivate iz nje, odpovećanja apsorpcije važnih hranjivih tvari do povećanja učinkovitosti antioksidansa. Pogledajte koje iznenađujuće kombinacije najviše preporučuju prehrambeni stručnjaci. 

1. Rajčice i maslinovo ulje 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svakom plodu rajčice nalazi se likopen, snažan antioksidans koji čak pomaže u sprječavanju nastajanja raka prostate. Konzumiranje rajčice, bilo u obliku umaka ili kao sirovu namirnicu, uz dodatak maslinovog ulja, potiče još jaču apsorpciju likopena u organizam.  

2. Vitamin D i kalcij 

Ova kombinacija vitamina i minerala pomoći će u održavanju vaših kostiju zdravima, a vitamin D je taj koji će potaknuti veću apsorpciju kalcija u organizam. Kako biste što bolje iskoristili i jednog i drugog, kombinirajte ih u prehrani. Primjerice, losos, jaja, mliječne proizvode, sok od naranče itd. (koji sadrže vitamin D) spojite s namirnicama bogatima kalcijem. 

3. Grašak ili slanutak s rižom

Osim prednosti komplementarnih bjelančevina u grašku ili slanutku i riži, kombinacija ovih namirnica savršeno se nadopunjuje. Grašak i slanutak bogati su vlaknima i bjelančevinama što ih čini pogodnima za uparivanje sa škrobnim namirnicama kao što je riža. Grašak olakšava tijelu reguliranje ugljikohidrata i pomaže u sprječavanju povećanja krvnog šećera i pada energije. 

4. Kurkuma i crni papar 

Kurkuma nam je poznata kao začin koji poboljšava okuse raznih jela, ali manje je poznato da ima i snažna antioksidansna i protuupalna svojstva. Začin može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa te može poboljšati zdravlje bubrega. Crni papar u kombinaciji pojačava njezino djelovanje, stoga je dobro kombinirati ova dva začina za maksimalnu korist.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video