Vijesti / Vino i hrana

'TEKUĆE ZLATO'

Jedni ste od onih koji misle da barem tjesteninu znaju skuhati? Prevarili ste se

Jedni ste od onih koji misle da barem tjesteninu znaju skuhati? Prevarili ste se
Ilustracija

Nema osobe na ovom svijetu koja ne voli tjesteninu niti studenta koji bi preživio bez nje. No, krivo smo je cijedili cijelo vrijeme...

Tjestenina je univerzalna namirnica koja spašava živote mnogim lijenim studentima, zauzetim mamama i tatama. Dolazi pripremljena, kuha se otprilike 10 minuta, a uz bilo koji umak ili vrhnje pretvara se u pravi užitak. 

Osim toga, priprema ne može biti jednostavnija pa se čak i oni najgori kuharski amateri usude poigrati se u kuhinji. Međutim, ovo će vam gastronomsko otkriće promijeniti pogled na tjesteninu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postupak je jednostavan: voda zakuha, ubacimo tjesteninu, skuha se i iscjedimo je u sudoperu kroz cjedaljku. 

Upravo je postupak cijeđenja ključan trenutak, a većina nas jednostavno tjesteninu propere, baci 'prljavu' vodu u kojoj se kuhala i nastavi s pripremom. To je ogromna greška jer upravu tu vodu chefovi zovu 'tekućim zlatom' i kažu da je prava grehota baciti je. 

Voda u kojoj pripremate tjesteninu trik je u rukavima mnogih kuhara za savršen umak uz tjesteninu. Ona pomaže emulgirati umak i učiniti ga gušćim u ukusnijim. 

Kako funkcionira?

Emulzifikacija je postupak u kojem se dva elementa, koja se inače odbijaju, spoje. U našem su sluaju to voda i sol. Međutim, tjestenina sadrži škrob koja djeluje kao emulgator, a kada se voda od kuhanja doda u umak, umak postaje gušći i ukusniji. 

Zahvaljujući ovom triku više na tanjuru tjestenine nećete imati 'vodicu' koja kao da se odvoji od ostatka umaka i tjestenine. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video