Vijesti / Vino i hrana

ŽELEZNA GORA

Vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić: Zenit biranih vina i domaće kuhinje

Vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić: Zenit biranih vina i domaće kuhinje
S. Mesarić

Zapravo, obiteljsko gospodarstvo Alojza Tomšića je ogledni primjerak agroturizma, kakvog je moguće razvijati u Međimurju, gdje je vino kamen zaglavni, domaća hrana zlatna žica, a gostoljubivost svega skupa poveznica

Ne može se međimurska turistička djelatnost, odnosno ponuda, pohvaliti velikim brojem destinacija koje nude vrhunska vina i savršenu međimursku kuhinju. Ovih par koliko ih ima, istinska su kvaliteta i zaslužuju naklon do poda! I zbog ponude i zbog gostoljubivosti domaćina i zbog ugodnosti objekta u kojemu pojedinosti postaju događaj za pamćenje.

Takvo je obiteljsko gospodarstvo Alojza Tomšića u Železnoj Gori 56 kojemu je osnovna djelatnost vinogradarstvo s podrumarstvom, a sjajna žica poveznica je kušaonica u kojoj se mogu konzumirati vina i hrana iz vlastite proizvodnje i uzgoja.

Izuzetno radišan, sposban i vrijedan u poslu i suprotno tome skroman u riječima, Alojz ističe kako je njemu i obitelji najvažnije kupcima, potrošačima i gostima ponuditi najbolju i najkvalitetniju enogastronomsku zbilju. Stoga upiti, kao što su: koje je vino kuće, što gosti najrađe pojedu i gdje vole boraviti, Alojz odgovara kako je po njemu, ali što je najvažnije po riječima onih koji su pohodili njihovo podrumarstvo, sve jako, jako dobro.

- Ipak, mislim kako nam je rizling rajnski, vodeće vino, a tik do njega su sauvignon i silvanac zeleni. Vrlo smo ponosni na pjenušavce Zlatni zvir i Rose Tomšić, kao i predikate, kaže Alojz, dok pokazuje svoju vinoteku gdje patina na bocama čuva povijest vinarstva Tomšić, ne tako davnu, ali po svemu slavnu.

Spomenuti vezak vina nastavljaju: muškat žuti, graševina (predikatno), pušipel, chardonay, cabernet sauvignon i cuvee nezaobilazni. Jela? Meso z tiblice, klobasice, sir z vrhnjem, slanine, turoši, pogače, roštilj, čurke (krvavice) sa zeljem kiselim, druzgani kalamper i još dosta toga iz domaćeg uzgoja, polja i vrta. Zenit biranih vina i domaće kuhinje u prostranoj kušaonici!

Zapravo, obiteljsko gospodarstvo Alojza Tomšića je stvaran pojam agroturizma u vlastitoj režiji. Za primjer mnogima koji imaju, a ne znaju kako ili onima koji žele no nedostaje im hrabrosti. Nije Tomšićevima bilo lako, no upornost, volja i želja s jasnom vizijom da se plaća zasluži doma, na gruntu, goricama i njivi, dovelo ih je do uglednosti koju uživaju. I koja ih krasi. Koja pokazuje kako je vino, za Međimurce, kamen zaglavni na kojemu se isplati graditi!  

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video