Vijesti / Vino i hrana

ZDRAVO I FINO

KAD HRANA LIJEČI Ovo je 10 najzdravijih namirnica na svijetu

KAD HRANA LIJEČI Ovo je 10 najzdravijih namirnica na svijetu
Ilustracija

Jeste li znali da se prirodni lijekovi za razne bolesti kriju u vašem jelovniku?

Već je odavno poznato da je hrana važan saveznik našeg zdravlja i uvijek utječe na to kako se osjećamo. Za ovih 10 namirnica čak je i znanost je potvrdila da su djelotvorne za očuvanje zdravlja našeg organizma.

1. Limun

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Limun je, bez sumnje, jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Posebno je bogat vitaminom C koji je posebno važan za naše zdravlje. Pomaže u jačanju našeg imuniteta, regulira metabolizam, daje nam energiju, štiti od stresa i liječi bolove u mišićima. Osim toga, jedan limun sadrži više od 100 % potrebnog udjela vitamina C dnevno.

2. Brokula

Brokula je zdrava namirnica i prava superhrana. Iako je specifičog okusa koji se nekim ljudima ne sviđa, definitivno je namirnica koju biste trebali konzumirati što češće. Sadrži visoki udio vitamina C i beta-karotena,  a djeluje na različite djelotvorne načine. Dokazano pomaže  u detoksikaciji organizma, regulira krvni tlak, smanjuje kolesterol, poboljšava vid te ubrzava proces mršavljenja.

3. Crna čokolada

Dobrobiti crne čokolade stvarno su raznolike, ona pomaže u snižavanju krvnog tlaka, smanjuje količinu kolesterola, djeluje kod dijabetesa, poboljšava cirkulaciju, pojačava koncentraciju i održava zdravlje kože.

4. Krumpir

Krumpir – tako jednostavna namirnica, a opet toliko zdrava. S obzirom na to što ne sadrži vitamine, kao hrana često je zapostavljen. Međutim, krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka koje postoje, a svojim nutritivnim vrijednostima itekako utječe na zdravlje našeg organizma. Krumpir održava zdravlje naših kostiju, snižava krvni tlak, daje nam energiju te potiče probavu.

5. Losos

Svi smo svjesni toga koliko je riba zdrava i da bismo ju trebali jesti što češće. Jedna od najzdravijih svjetskih riba je i losos. Ovu zdravu namirnicu preporučuje se jesti barem dva puta tjedno. Lolos dokazano sprječava pojavu infarkta, snižava krvni tlak, smanjuje razinu kolesterola, jča imunitet, poboljšava probavu i pridonosi mladolikom izgledu kože.

6. Orasi

Orasi su poznati po nutritivnim vrijednostima zahvaljujući kojima pomažu u očuvanju zdravlja. Između ostaloga, dokazano djeluju na očuvanje srca, snižavaju krvni tlak, smanjuju kolesterol, štite od dijabetesa, umanjuju rizik od pojave raka, poboljšavaju rad mozga i jačaju koncentraciju potrebnu za obavljanje svakodnevnih zadataka.

7. Avokado

Avokado je namirnica koja još uvijek nije dovoljno popularna na našim prostorima, što je uistinu velika šteta. S obzirom na sve dobrobiti koje sadrži, avokado štiti od srčanih bolesti, jača imunitet, uravnotežava metabolizam, smanjuje bolne simptome artrirtisa, ublažava bolove u mišićima te pomaže kod mršavljenja.

8. Češnjak

Češnjak se godinama uspješno konzumira kao lijek, a tek onda kao ukusna namirnica koja svakom jelu daje onaj posebni okus.  Dobrobiti češnjaka stvarno su ogromne, a posebo pomaže u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka, štiti zdravlje srca i krvnih žila, djeluje kao prirodni antiokidans, pomaže u skidanju neželjenih kilograma te jača naš imunitet od prehlada i gripa.

9. Špinat

Špinat je zaista prava zelena superhrana. Ono što ovo povrće čini toliko posebnim jesu nutritivne vrijednosti zahvaljujući kojima predstavlja lijek iz prirode. Donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, a neke od njih su i:

štiti kosti
snižava razinu kolesterola
ubrzava metabolizam
rješava probleme s probavom
čuva od raka
pomaže u mršavljenju

10. Grah

Naša bi prehrana obavezno trebala uključivati grah koji, nažalost, sve više zapostavljamo. Kao namirnica donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje – smanjuje rizik od srčanih oboljenja, snižava krvni tlak, ubrzava metabolizam i uspješno sudjeluje u prevenciji raka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video