Vijesti / Vino i hrana

Kuhari Zlatko Novak i Marin Pozder odlaze na prestižno natjecanje u Torino

Kuhari Zlatko Novak i Marin Pozder odlaze na prestižno natjecanje u Torino

Dvadeset kuhara iz svih dijelova Europe će 11. i 12. lipnja ove godine u Torinu u Italiji, u sklopu gastro sajma, ukrstiti kuhače i pokazati svoje kuharsko umijeće na najvećoj kuharskoj pozornici - prestižnom natjecanju Bocuse d’Or. U tom elitnom draštvu biti će i hrvatski predstavnici, varaždinski kuhari Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin Pozder.

20 zemalja iz čitave Europe poslat će najboljeg kuhara kako bi predstavljali njihove boje, a kandidati će više nego ikada željeti ostvariti dobar rezultat na ovom zapanjujućem kuharskom spektaklu te plasirati se u veliko finale Bocuse d’Or-a koje će se održati slijedeće godine u francuskom Lyonu. Tada će se 10 najboljih europskih kuhara dobivenih natjecanjem u Torinu sučeliti sa najboljim kuharima iz ostatka svijeta. Sam plasman na natjecanje je već ogroman kulinarski uspjeh pojedine zemlje jer se za natjecanje u Torinu prijavljuju gotovo sve europske države, dok povjerenstvo na temelju opširnih prijava, radova, dosadašnjih rezultata i ostalih kriterija odabire samo njih 20.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U to elitno društvo, svojim radom i nastupima na hrvatskim državnim prvenstvima u kuharstvu te međunarodnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa, Kulinarske olimpijade i Global Chefs Challenge natjecanja te posljednjem nastupu na CRO TOP 10 natjecanju zasluženo je ušao i Zlatko Novak pred kojim je vrlo težak zadatak.

Teme natjecanja su poznate tek nekoliko mjeseci koje je Zlatko iskoristio kako bi se maksimalno pripremio. Svjestan kako ga uz same protivnike očekuje i zahtjevan ocjenjivački žiri sačinjen od elite današnje svjetske kuhinje koji jednostavno mora zadiviti kako bi se plasirao u finale slijedeće godine.

U Torinu će natjecatelji biti pod najvećim iskušenjem i ispitom karijere. Tamo će ih u užarenoj atmosferi promatrati preko 5000 navijača i elita svjetskog kulinarstva koja ocjenjuje svaki korak, svaki pokret kuhačom, svaki potez nožem. Suci će pratiti i nadgledati svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i tehničkih vještina. Svaki potez kuhara je pod povećalom, svaki bod je bitan.

Zlatko Novak je svjestan kako ga uz same protivnike očekuje i zahtjevan ocjenjivački žiri sačinjen od elite današnje svjetske kuhinje koji jednostavno mora zadiviti kako bi se plasirao u finale slijedeće godine. Stoga su i na nekoliko treninga pozvani bili i članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije i Sekcije ocjenjivača HKS-a te izbornik Marinko Jurešić i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni koji su svojim sugestijama i opaskama pokušali minimizirati greške te tako izbjeći sakupljanje negativnih bodova na samom natjecanju.

Spomenuta četvorka ove subote putuje za Torino i dok će se Zlatko i Marin natjecati, Damir Crleni će sudjelovati u ocjenjivanju jela u drugoj skupini natjecatelja, a Marinko Jurešić biti će sudac koji prati rad natjecatelja u kuhinji.

Kandidati će imati dva testa kako bi pokazali svoje vještine, odnosno pripremiti dva glavna jela. Za temu na tanjuru, morat će pripremiti 15 identičnih tanjura, a za temu na plati, svaki kandidat će pripremiti 15 porcija na platu prije posluživanja na tanjur. Za oba jela, imaju vremensko ograničenje od 5 i pol sati.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!