Vijesti / Vino i hrana

ŠTETNI ZA DJECU? Slovenija povukla iz prodaje 'plazma' kekse

ŠTETNI ZA DJECU? Slovenija povukla iz prodaje 'plazma' kekse

U Sloveniji je povučen iz prodaje plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, objavilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije prije nekoliko dana. Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu. Pronađeno je u redovnoj kontroli prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine, prenosi Slobodna Evropa.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kako je RSE rečeno u Vladi Srbije, ima informaciju o potezu slovenskih nadležnih organa. Neslužbeno im je rečeno kako je riječ o primjeni novih propisa EU, te da je u tijeku prijelazni rok za njihovu primjenu, ali da je Slovenija odmah primjenila strožija pravila po kojima je u plazma keksu veći stupanj akrilamida od dozvoljenog, piše Poslovni.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz našeg Ministarstva poljoprivrede kažu da prema informacijama kojima u ovom trenutku raspolažu, predmetna pošiljka nije distribuirana na područje Republike Hrvatske.

- Naravno, pratimo stanje i ako zemlje članice koje su prema prvim informacijama uključene u RASFF obavijest tijekom svojih istražnih radnji utvrde da je proizvod distribuiran u RH o tome ćemo obavijestiti nadležnu inspekciju i prema potrebi javnost putem priopćenja -  poručuju.

Svi Bami proizvodi usuglašeni s regulativom

Bambi je, kao odgovorna tvrtka, uvijek u skladu sa svim važećim propisima i standardima, i u potpunosti poštuje sve europske, nacionalne i lokalne regulative, kao i sve ostale međunarodne standarde kvalitete.

Proizvod koji je uzorkovan u Sloveniji, proizveden je za spomenuto tržište također u skladu s tada važećim propisima i preporukama EU, čija je Slovenija članica, i to znatno prije stupanja na snagu nove, pooštrene Uredbe Europske komisije o vrijednostima akrilamida od 11. travnja ove godine.

Kako ova Uredba po Zakonu ne predviđa nikakve sankcije, tvrtka Bambi je u dogovoru sa slovenskom Upravom za sigurnost hrane samoinicijativno zamijenila taj proizvod na području Slovenije u svim maloprodajnim objektima, a sve zbog naših vjernih potrošača i nove Uredbe koja je stupila na snagu u Sloveniji, kao članici Europske Unije.

Što se tiče ostalih tržišta, napominjemo da je Bambi kao odgovorna kompanija s visokim standardima već završila proces usklađivanja s novom Uredbom EU u Republici Hrvatskoj, a trenutno je, i bez postojanja jasne regulative o preporučenom nivou akrilamida u proizvodima, u procesu usklađivanja proizvoda s Uredbom EU i na svim ostalim tržištima.

Inače, akrilamid uobičajeno nastaje tijekom proizvodnje u termičkim procesima (prženjem ili pečenjem) hrane bogate ugljikohidratima i mastima. Podjednako se stvara prilikom pripreme hrane kod kuće i u procesu proizvodnje. Ima ga u pekarskim proizvodima, proizvodima od krumpira, u kavi, kao i ostalim proizvodima koji se peku na visokim temperaturama.

Za konkretan slučaj u Sloveniji moramo istaknuti kako je u pitanju minimalna količina proizvoda, koja je naglašavamo, proizvedena u skladu s tada važećom regulativom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video