Obožavate šunku u kruhu, ali ju ne znate pripremiti? Donosimo vam recept!

Koliko ljudi, toliko običaja, a raznolikost hrvatske tradicionalne gastronomije pokazala se i pri pripremi uskrsnih delicija, a posebno doručka koji je važan trenutak kada se obitelj okuplja, a posvećena hrana zajednički blaguje. Šunka, bila velika ili mala, rolana ili plećka, apsolutna je kraljica stola, i to u pratnji rotkvica, luka i tvrdo kuhanih ukrašenih i obojenih jaja.

Pravilo za njezinu pripremu zna svaka domaćica, a ono glasi da se ovaj lijepi komad mesa kuha jedan sat po kilogramu težine. Društvo su joj, ovisno o regiji, sol, papar u zrnu ili lovorov list. No, uz more su je, jer gušti su gušti, istisnuli pršut i panceta kojih ne nedostaje u ‘uskrsnoj spizi’ .

Recept koji donosimo prilagođen je domaćicama koje nisu vične velikim radovima, a ovo će im uspjeti uz malo truda. Šunku koju ste skuhali, a potom u istoj vodi i ohladili, dobro osušite. Ostavite je na rešetkastoj podlozi da se sav višak tekućine ocijedi. Razlog je vrlo praktičan, naime, višak tekućine mogao bi razmočiti tijesto u koje ćete ‘zapakirati’ šunku i koje će biti kukuljica u kojoj će se meso još jednom termički obraditi.

1. Skuhanu šunku dobro posušite kako ne bi razmočila tijesto koje ste pripremili

2. Tijesto zamijesite od 1,2 kg brašna, malo kvasca, soli i mlijeka te malo šećera…

3. …neka odstoji pa kuhanu i ohlađenu rumenu šunku umotajte u njega…

4. …sa svih strana kako bi se od vlastite topline lijepo zagrijala u oklopu

5. Ako je šunka velika, pripazite da je tijesto nešto tanje i bez rupa…

6. … kako vrelina mesa ne bi probila tijesto, a sokovi koricu učinili vlažnom

7. Pecite u zagrijanoj pećnici, ali ne na previsokoj temperaturi – oko 180 C…

8. …dok ne porumeni i dok se ravnomjerno ne ispeče. Potrebno je barem dva sata

SAVJET PLUS: Prava šunka je samo obrađeni svinjski but, odnosno najčešće lopatica jer su butovi odavno u pršutima. Lopatica je vrlo ukusno meso, no često dosta usoljeno i dimljeno, kost je u sredini i na njoj je dosta kože. Dobra alternativa su rolane šunke od manjih komada buta, stisnute u mrežicu. a VAŽNO: Prije kuhanja obvezno dobro isperite šunku, odstranite višak masnoće, a stavite je kuhati u hladnu vodu, u dovoljno velik lonac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije