Vijesti / Vino i hrana

Ovo će ti trebati: Tradicionalni recepti za uklanjanje mamurluka

Ovo će ti trebati: Tradicionalni recepti za uklanjanje mamurluka

Glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje…ili kraće: 'jutro poslije'. Naravno, misli se na jutro nakon slavlja na kojem si popio više nego što tvoj organizam smatra pristojnim. Ukratko, mamurluk je kazna za pretjerivanje u alkoholu. Stanje poznato od davnina, a lijeka mu nema.

Tradicionalni i pučki recepti za uklanjanje mamurluka su brojni i mnogima dobro poznati. U našim krajevima najčešće se spominju rasol ili salamura od kiselog kupusa, juha od rajčice, voda, nazaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća juha.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Haringa i luk - dobitna kombinacija

Časopis National Geographic objavio članak o najčudnijim načinima liječenja mamurluka u različitim dijelovima svijeta.U Njemačkoj je to kisela ili marinirana haringa, koju Nijemci zovu Rollmops.

Zalogaji su napravljeni od tankih fileta haringe omotanih oko komada luka ili kiselog krastavca, i dobrodošao su dio onoga što Nijemci zovu katerfrühstück, ili mamurnog doručka. Kravlji želudac - tripice ili fileki - namirnica je koju Rumunji koriste kao lijek protiv alkoholnih tegoba. Također ga se smatra lijekom i u Meksiku i Turskoj, a i u drugim zemljama.

Kiselo mlijeko čini čuda?

No u Rumunjskoj spravljen je tako da se iznutrica skuha u jako masnoj vodi sa korjenastim povrćem, češnjakom, octom i vrhnjem. Poljski lijek protiv mamurluka temelji se na kiselom. Neki kažu da kiselo mlijeko (koje nije pasterizirano te je ostavljeno na sobnoj temperaturi na dan ili dva) čini čuda, dok drugi tvrde da je potrebno nešto mnogo kiselije, poput naljeva od kiselih krastavaca ili octa.

Zapisi iz poznate srednjovjekovne medicinske škole iz Salerna svjedoče o sasvim drugačijoj doktrini tadašnjih stručnjaka. Oni su poučavali prema sljedećoj izreci: "Ako te uvečer vino svlada, popij još malo ujutro kako bi se izliječio".

Jelovnik za dan poslije

Budući da je u ovom slučaju dan poslije obično 1. siječnja, predlažemo neke tradicionalne delicije koje se pripremaju na taj dan.

Nakon buđenja: Popij čašu-dvije izvorske vode. Skuhaj jaku crnu kavu u koju možeš dodati malo limunovog soka (stari narodni lijek). Ako se stvarno osjećaš loše: Pojedi tanjur juhe od rajčice. Ako možeš pomisliti na "pravi" doručak: Pojedi 2 kriške integralnog kruha sa šunkom i mladim sirom i jedan jogurt. Popij čašu soka od jabuke! Odmori malo do ručka.

Ručak: Bistra mesna juha s domaćom tjesteninom. Nezaobilazna novogodišnja sarma s ekstra kiselim kupusom Krumpir-pire. Čaša mineralne vode. Nakon ručka preporučuje se popodnevno spavanje. Popodnevni međuobrok: Sad si već vjerojatno dovoljno "u formi" da posegneš za nekoliko suhih domaćih kolača, a uz njih popij čaj od mente s žličicom meda i iscijeđenim limunom., piše zdravakrava24sata.hr

Večera: Tikvice, patlidžani, šampinjoni pripremljeni na grill-tavi začinjeni s ekstra djevičanskim maslinovim uljem (1 žlica), 50 g kravljeg sira s 2 žlice vrhnja, sjemenkama lana i malo crvene paprike, 1 integralno pecivo sa sjemenkama. Biljni čaj. Ako nakon večere ideš na "reprizu" dočeka budi malo pametniji, jer vjerojatno ne želiš reprizu "jutra poslije".

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci