Vijesti / Vino i hrana

CITRUSNE VRSTE Kiselo voće bogato vitaminima

CITRUSNE VRSTE Kiselo voće bogato vitaminima

Citrusne vrste, citrusi, odnosno agrumi, je zajednički naziv za rod biljaka koje potječu iz tropskih krajeva jugoistočne Azije, a do istočne Afrike i Europe stigle su pred kraj Rimskog carstva.

U Ameriku su citrusne vrste stigle u 15. stoljeću sa dolaskom konkvistadora.

Citrusne vrste su mala zimzelena grmolika stabla koja narastu između 5 i 15 metara. Trgovina citrusima i citrusnim vrstama odvija se više od 200 godina, a najveći proizvođač citrusnih vrsta je Brazil.

Neke od citrusnih vrsta su naranča, limun, grejpfrut, mandarina, limeta, pomelo, kumkvat, tangerina...

Citrusna vrsta naranča je suptropska biljka porijeklom iz jugoistočne Azije. Po nutritivnim vrijednostima naranča se ističe bogatstvom vitamina C, dijetnih vlakana te mnoštvom fitokemikalija kojima se pripisuju antioksidativna, protuupalna i antioksidativna svojstva.

Limun je najtraženija citrusna vrsta posebice u zimskim mjesecima. Izvorno potječe iz Azije, a osim u kulinarske svrhe, ima široku primjenu u kućanstvu i koristi se u medicinske svrhe kod liječenja prehlada i upala grla te za detoksikaciju organizma.

Grejpfrut je citrusna vrsta koja zbog gorko kiselog okusa nije najomiljenije voće. Grejpfrut je bogat vitaminima C i A, te folnom kiselinom, a koristi se kod jačanja organizma.

Važno je znati da grejpfrut remeti apsorpciju analgetika i lijekova protiv alergija.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!