Vijesti / Vino i hrana

Zlatko Novak na natjecanju Pragu brani 'zlatnu' varaždinsku kuharsku tradiciju

Zlatko Novak na natjecanju Pragu brani 'zlatnu' varaždinsku kuharsku tradiciju

Varaždinski kuhar Zlatko Novak iz restorana Bedem priprema se za Global Chefs Challenge, jedno od najvećih svjetskih natjecanja kuhara, koje će se održati idući vikend u Pragu. Zlatko predstavlja Hrvatsku, a radi se o posljednjem u nizu sjajnih varaždinskih 'zlatnih' kuhara. Mi smo imali sreću probati jela koja će tamo prezentirati i usput porazgovarati s njim.

- Velika je to stvar predstavljati Hrvatsku, naravno i svoj Varaždin, ali i predstaviti sebe osobno – kazao je u uvodu Zlatko Novak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Global Chefs Challenge organizira WACS (Svjetsko udruženje kuharskih saveza), a svaki glavni kuhar ima i svojeg pomoćnika, Zlatku će 'ađutirati' mladi Marin Sambolek iz Hotela Turist.

Osim ovog natjecanja održava se i natjecanja mladih kuhara Hans Bueschens Challenge, u kojem će Hrvatsku predstavljati mlada kuharica Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem (oba Srednja strukovna škola Vinkovci) i natjecanje slastičara Global Pastry Challenge u kojem će sudjelovati porečka slastičarka Sanja Grahek Buršić i pomoćnica Barbara Pol (obje Valamar Riviera).

Sve to organizira Kuharski savez Hrvatske, u delegaciji će biti i predsjednik saveza, poznati varaždinski kuhar Damir Crleni, Marinko Jurešić brinut će se o natjecateljima te sudjelovati u ocjenjivanju jela, a još jedan Varaždinac, Aki Vucković, bit će logistička podrška.

Zlatko Novak: Konkurencija će biti 'opaka', ostali mnogo više ulažu

Zlatko nije prvi put na ovom natjecanju, jednom je bio na natjecanu mladih kuhara, a jednom se i samostalno okušao. Natjecanje u Pragu zapravo je svojevrsno polufinale, radi se o regiji Južna Europa, gdje su smještene sve mediteranske i balkanske zemlje.

Neće mu biti lagano jer će u konkurenciji 19 zemalja biti i Francuska, vjerojatno najznačajnija kuharska zemlja svijeta. Samo dva prvoplasirana idu dalje, na svjetsko natjecanje koje će se održati 2018. godine.

- Meni je osobno ovo najzanimljivije natjecanje, jer se prvo ocjenjuje hrana koja se priprema, a tek onda vizualno i sve ostalo, koje je ipak manje bitno. Već sada je prisutna određena doza stresa i adrenalina. Što se tiče plasmana, posljednji puta sam bio peti, što je dotad najbolji plasman Hrvatske, a nadam se da sada mogu biti možda i među prva dva. Konkurencija će biti strašna, a radi se uglavnom o zemljama koje znatno više ulažu u kuharstvo - ističe Zlatko Novak, jedan od 'chefova' u restoranu Bedem.

Zadatak je u tri sata pripremiti i servirati predjelo, glavno jelo i desert, uz određene zadane namirnice. Za predjelo je zadana jakobova kapica i brancin, za glavno jelo teleći but i guščja jetra, a u desertu mora biti 40 posto čokolade te moraju biti dvije komponente od kojih jedna mora biti pečena.

Svoje probno kuhanje Zlatko i njegov asistent Marin odradili su u Hotelu Traškoćan, a pristali smo biti 'pokusni kunići'. Naravno, s oduševljenjem, a jela su bila uistinu fantastična. Oduševio nas je brancin spreman u 'suvirki', but omotan janjećom košuljicom, a u desertu je 'sto jezika' govorio sladoled od šafrana te bosiljak, za kojeg nismo znali da se uopće može koristiti u slatkim jelima.

Naravno, laički gledano, ali zato su tu osim predstavnika medija, u 'probnoj' komisiji bili i neki iskusni kuhari, koji su dali svoje posljednje savjete mladom varaždinskom 'chefu'.

Varaždin je ipak mali grad, promjene idu, ali korak po korak

- Ovo mi je danas drugo kuhanje ovog menija, a još ćemo dva puta sigurno to odraditi prije puta u Prag. Moramo se spremati, 'tajming' je jako bitan, imamo tri sata za pripremu i moramo se uigrati do najsitnijeg detalja. Vjerujem da će do natjecanja to biti izbrušeno do kraja, a dobio sam i neke dobre savjete – ističe Zlatko.

Mladi 'chef' resotrana Bedem ovime nastavlja značajnu tradiciju varaždinskih 'chefova', koji svoja znanja i vještine 'bruse' na brojnim natjecanjima. Zanimalo nas je koliko se to može primjeniti na svakodnevni rad u restoranu.

- Daju se ta iskustva primijeniti, samo u nekim granicama normale. Mi smo još uvijek ipak u Varaždinu, malom gradu, koji je tradicionalnija sredina. Raduje da ima sve više ljudi koji prihvaćaju nešto novo, modernije i kreativnije, ali opet, s dozom opreza moramo ići s tim novim stvarima, malo po malo – ističe Zlatko.

Zlatko naravno radi sve pod okriljem Hrvatskog kuharskog saveza, gdje je predsjednik Damir Crleni, ujedno i prvi mentor i učitelj Zlatku, kuhar koji je dosad osvajao mnoga značajna natjecanja. Osim njega 'medalje' je osvajao i Anđelko Levanić, današnji Zlatkov partner u restoranu Bedem, koji zajedno vode.

- Treba biti aktivan, ja sam od najmlađih kuharskih dana bio u tom ritmu natjecanja, uz svoj posao. Da nije bilo Damira i Anđelka, vjerojatno ne bih bio tu gdje jesam. S njima sam počeo, sve sam naučio od njih, od osnova pa prema kompliciranijim stvarima.  Bio je tu i Marijan Ivanuša i mnogi drugi koje sam upoznao u Kuharskom savezu i na Kuharskoj akademiji. Treba biti radnik, puno raditi, odricati se svojeg slobodnog vremena, stalno ulagati i razvijati se, a na kraju uvijek dođe i rezultat – ističe skromno Zlatko Novak.

U Prag ovaj mladi kuharski 'as', u pratnji svojeg 'ađutanta' 19 godišnjeg Marina Samboleka, putuje već u srijedu, a očekuje ih teška borba s vodećim kuharskim imenima Meditrana i Balkana, odnosno 'Mitelojrope'.

Vremena za uživanje u Pragu bit će malo, potrebno je puno znanja, vještine i kreativnosti, ali i  koncentracije, preciznosti pa čak i sreće za uspjeh. Kao uostalom i inače u kuhinji, gdje se Zlatko snalazi kao 'doma'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci