RAKIJA u službi domaćica – od liječenja do pranja prozora

Jedan od aduta narodne medicine je domaća rakija. U prošlosti nije postojala kuća u kojoj nije bilo rakije. Naše bake koristile su je apsolutno za sve – u pripremi hrane, za dezinfekciju rana, skidanje temperature, preventivno čašicu protiv prehlada i upala, za imunitet, a na koncu i za dobro raspoloženje. Koristila se rakija i za pranje prozora i naočala. Rakija je činila čuda, ako se s njom pametno baratalo. U suprotnom stvarala je (kao i danas) samo probleme.

Ali, nećemo o tamnoj strani te naše tradicionalne žestice, već o onome dobrome što je značila u svakom kućanstvu. Naravno, koliko vrsta rakije toliko i njezinih primjena. Razlikujemo šljivovicu, travaricu (jedna od najljekovitijih rakija, a dolazi u bezbroj verzija, ovisno o tome od koje je ljekovite trave radite. Najčešće se bilje potapa u lozovači), komovicu, viljamovku, bisku (rakija od imele), rakiju od breskve, a zatim i likere medicu, orahovac (u tradicionalnoj medicini koristi se kod želučanih problema), višnjevaču, maraskino, limoncello, ružu te brojne druge.

Naše bake znale su od rakije napraviti čuda. Domaćice su se ponosile finim, aromatičnim likerima koji su sazrijevali na ljetnome suncu, a njima se nazdravljalo samo u posebnim prilikama ili dočekivalo posebne goste. No, kada je riječ o kolačima, na likerima i rakijama se nije štedjelo. Brojni božićni kolači, osobito oni dalmatinski, sadrže rakiju ili neki od gore spomenutih likera. Rakija će učiniti da fritule i kroštule ne upiju previše ulja, dok će likeri dati posebnu aromu.

Kad je u pitanju zdravlje, rakija je imala veliku ulogu u očuvanju istoga. Još uvijek postoji običaj, osobito na sjeveru i istoku Hrvatske, da se rakijom započinje dan. Vjeruje se da se tako potiče cirkulacija i štiti organizam od bolesti. Rakija je dobra i kod reume, želučanih tegoba, koristi se i u oblozima za skidanje visoke temperature, njome se masiraju bolna mjesta na tijelu i ukočeni vrat te tretira bolno grlo (medica s par kapi proplisa).

Ukoliko imate lošu rakiju, nemojte je baciti. Ona će odlično oprati prozore. Ovo su samo neki od načina kako koristiti rakiju. Najvažnije je da ne pretjerujete s konzumacijom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije