Vijesti / Vino i hrana

FERMENTIRANA hrana štiti od zaraznih bolesti

FERMENTIRANA hrana štiti od zaraznih bolesti

Glavni autor Sang-Moo Kang, profesor na Institutu za biomedicinske znanosti na Georgia University, piše da fermentirani proizvodi od povrća i mliječnih proizvoda pomažu u borbi kod različitih bolesti: 'Studije su otkrile da neki sojevi bakterijske mliječne kiseline pružaju djelomičnu zaštitu od bakterijskih zaraznih bolesti, kao što je Streptococcus pneumoniae, kao i prehlade i gripe'.

Za ovu studiju, Kang i tim bili su u mogućnosti spriječiti brzo mršavljenje i smrt u skupini miševa koji su prethodno tretirani s Lactobacillus casei DK128 bakterija. To ne samo da ih štiti od smrtonosnih primarnih infekcija, već i sekundarnih infekcija. Pretretirani miševi doživjeli su zapanjujuće 100-postotno preživljavanje i prevenciju gubitka težine.

Nevjerojatno, ti miševi imali su 18 puta manje virusa u plućima nego kontrolna skupina. Dok niti jedan od tih miševa nije umro, svi miševi u kontrolnoj skupini bili su mrtvi do kraja ispitivanja. Treba napomenuti da je svakom mišu, uključenom u studiju, ubrizgana smrtonosna doza.

Ovo istraživanje nudi nadu da bakterije mliječne kiseline mogu biti korisna preventivna hrana: 'Ovi rezultati znatno će poboljšati naše razumijevanje mehanizama kojima domaćini mogu razviti urođeni i prilagodljivi imunitet protiv snrtonosnih virusnih infekcija', rekao je Kang.

Hrana fermentirana pomoću bakterija mliječne kiseline uključuje jogurt, kimchi, maslac, kiseli kupus, sir, tempeh, kefir, ribu.. Naši preci davno su shvatili prednosti fermentacije; to je bila primarna metoda očuvanja i skladištenja hrane.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!