Vijesti / Vino i hrana

MAJSTORICA U KUHINJI Nika Žganec: Spremanje jela i slastica uistinu me usrećuje!

MAJSTORICA U KUHINJI Nika Žganec: Spremanje jela i slastica uistinu me usrećuje!

I dok nekima kućanski poslovi, naročito oni vezani uz kuhinju, predstavljaju noćnu moru, Niki Žganec to nije nikakav problem. Baš suprotno! Ova Varaždinka voli provoditi vrijeme u kuhinji gdje s namirnicama, slatkim ili slanim, stvara prava remek djela.

Iako u tom području nema formalno obrazovanje, ističe da njezina ljubav prema kulinarstvu traje od malih nogu.

- Odrasla sam uz, kako volim reći, gurmanski nastrojenu obitelj i odmalena sam učena prepoznavati kvalitetne namirnice i dobro osmišljena i izvedena jela, kako slana, tako i slastice. Pošto smo kao obitelj puno putovali, imala sam priliku okusiti nesvakidašnja jela te postala apsolutno opčinjena azijskom kuhinjom - započinje Nika koja je 'prokuhala' oko desete godine upravo iz želje da 'ponovi te fantastične arome', a govorimo o vremenima prije ere Interneta, tako da je jela pripremala 'prema osjećaju i sjećanju'.

Za neke slastice potrebno je i nekoliko dana rada

Nika je rođena i živi u Varaždinu, a nakon završene ekonomije poduzetništva u Zagrebu, upisala je studij Odnosi s javnostima na Sveučilištu Sjever.

- Prije nekoliko godina, nakon završenog dodiplomskog studija, odlučila sam upisati prekvalifikaciju - kuhar, no u međuvremenu sam upisala magisterij i zapostavila 'srednju školu'. Nadam se da ću, nakon što završim Odnose s javnostima, ponovno 'oživjeti' svoju kuharsku edukaciju.

Za to vrijeme kulinarstvo i slastičarstvo Nikin su pravi hobi, a koliko vremena provede u kuhinji, teško joj je odgovoriti.

- Na to mi je pitanje najteže odgovoriti, budući da to varira od pola sata, pa do nekoliko dana. Ukoliko je riječ o torti s figuricama od fondanta i mnoštvom ukrasa koji se rade u etapama, tada mi je potrebno više vremena, dok jednu panna cottu 'izmućkam' za dvadesetak minuta.

Kvaliteta namirnica joj je najvažnija

Iako je u kuhinji spretna, prisjetila se nezgode koja je, na sreću, dobro završila.

- Sjećam se nezgode iz jako rane dobi, mislim da još nisam ni krenula u školu. Vidjela sam na nekoj američkoj seriji kako jedu 'grilled cheese sandwich' i odlučila ispeći sir u maloj emajliranoj tavici. Kako sam ga stavila u hladnu tavu na staklokeramičku ploču kojoj ipak treba nešto više vremena da se ugrije od plina, otišla sam iz kuhinje i kao pravo dijete zaboravila da sam išta započela.

Ubrzo me na moj kuharski podvig podsjetio crni dim koji je počeo šikljati iz kuhinje. Na sreću, ništa se nije zapalilo, a dim sam odlučila usisavačem usisavati po zraku na čuđenje moje starije sestre. Tavica je nažalost izvukla kraći kraj i nikad se nije oporavila od mojeg pokušaja da jedem isto što i moji omiljeni likovi iz serije – prepričala nam je uz smijeh.

Niki nije važno priprema li slatko ili slano, no na nešto uvijek obraća pažnju - kvalitetu namirnica,.

- Najviše se veselim dobrom komadu mesa, sezonskom povrću i egzotičnom voću. Dakako, dodaci i začini koji možda nisu svakodnevni, jako me vesele. Bitno je da je hrana vizualno privlačna te lijepo dekorirana i servirana.

Ipak, priznaje, ne voli pretjerivanje i pretenciozno dekoriranje poput 'artistički oblikovanih čevapa posipanih jestivim cvijećem'.

- To su i dalje čevapi koji zaslužuju biti servirani u lepinji, s kajmakom, ajvarom i lukom kako je 'majka priroda' zamislila - ističe.

'Drago mi je ako nekoga potaknem na kuhanje'

Obzirom na čarolije koje stvara u kuhinji, nezaobilazno pitanje bilo je od kud crpi kreativnost i inspiraciju.

- Internet je moje nepresušno vrelo inspiracije. Uz tisuće i tisuće portala i blogova zaista je teško ne pronaći ono što tražim. Kako god, u većini slučajeva ipak nastojim napraviti neku svoju verziju jela ili slastice ili pak podešavam recepte prema vlastitom ukusu i željama.

Upravo iz tog razloga, ističe, drago joj je čuti da njezina jela potiču druge na kuhanje.

- Povratne informacije su vrlo česte pošto sam vrlo aktivna na društvenim mrežama, a redom su, zasad, pozitivne. Recepte i savjete dijelim i na upit gotovo svakodnevno najčešće u svojoj omiljenoj Facebook grupi – 'Kaj danas kuhate' ili na vlastitom Facebook ili Instagram profilu. Ono što skuham degustira u prvom redu moj dečko, moja obitelj te moji prijatelji. Spremati jela i hraniti ljude mi daje osjećaj iskrenog zadovoljstva i ispunjenja – priznaje.

Mašta o otvaranju vlastitog restorana ili slastičarnice

Nika u Hrvatskoj, po pitanju slastica izuzetno cijeni rad Petre Jelenić, a Filip Horvat iz bistroa Ab Ovo 'fascinira je svakim serviranim tanjurom'. Osim toga, uvjerena je da se u tom području može profesionalno uspjeti.

- Iako zasad nisam osobno upoznata s profesionalnim aspektom slastičarstva i kulinarstva, duboko vjerujem da ako serviraš kvalitetna i ukusna jela i slastice, koja si spremio koristeći ne samo svoje znanje i iskustvo, već i dušu i ljubav, dodavši dozu vlastitog izražaja, kad-tad će te tržište prepoznati i ostvarit ćeš uspjeh.

Na tom je tragu bilo i sljedeće pitanje: Ima li ambicije otvoriti vlastiti restoran ili slastičarnu?

- Svakako maštam nad tom idejom, no mislim da, iako vjerujem u svoje kulinarske vještine, ipak imam još mnogo prostora za napredak, a osim toga, nemam iskustva u vođenju takvog objekta, stoga će ta ideja još malo pričekati. Za početak planiram pokrenuti blog i posvetiti se dodatnom obrazovanju. Upravo sam u subotu navršila velikih 30, što doživljavam kao neku prekretnicu u životu i vjerujem da je vrijeme za neke nove podvige i projekte.

Voli kreativne hobije

Osim stvaranja i provođenja vremena u kuhinji, Nika ima i druge hobije.

- Uživam u svemu što je lijepo. Posebno me privlače hobiji i zanimanja gdje stvaram vlastitim rukama i gdje se mogu kreativno izraziti. Tako, primjerice, uz izradu hrane i slastica, uživam i u dizajnu interijera. Također sam veliki ljubitelj životinja, stoga iskoristim gotovo svaku priliku za interakciju s njima, naročito macom Tippy koju smo sklonili s ulice kao malog mačića – ispričala je.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!