ZABORAVI NA KUHANJE Osam namirnica koje su puno zdravije sirove
Ne volite kuhati? Na pravom ste mjestu. Donosimo osam namirnica koje su zdravije sirove, a trebalo bi ih jesti svaki dan. 'Kuhanje ili bilo koja druga obrada uništit će hranjive sastojke u ovoj hrani', objašnjava dr. Rupali Datta, klinički nutricionist.
1. Brokula - obiluje vitamonom C, kalcijem i sulforafanom - aktivnim spojem koji snižava krvni tlak i pospješuje zdravlje srca. Kuhanjem se za 70 posto uništava taj spoj u hrani te vitamin C.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
U HDZ-u su komentirali rezultat Reformista.
-
Koncert na Sceni Rogoz.
-
Rezultati Parlamentarnih izbora 2024.
2. Špinat - kuhanjem se u špinatu oslobađa oksalat koji sprejčava tijelo u apsorpciji kalcija iz te namirnice.
3. Orašasti plodovi - sirovi sadrže puno više željeza, magnezija i fosfora, nego prženi.
4. Bobičasto voće - jak antioksidans i hranjiva namirnica dok je svježa ili svježe smrznuta. Kuhana ili dehidrirana gubi svoje moći.
5. Jabuke - obiluju nuutrijentima i mnieralima. Kad ih skuhate ili ispečete u njima ostaje samo šećer.
6. Paprika - obiluje vitaminom C koji je termolabilan. Kuhanjem ili pečenjem ga uništavamo.
7. Kokos - jedna od namirnica s najvećom moći hidratacije te vrlo visokom razinom elektrolita i zdravih masti - dok ga ne dehidrirate.
8. Klice - su bogat izvor vitamina C, vlakana, folata i magnezija. Folati i vitamin C nestaju pri termičkoj obradi.
Najnovije
-
Provodit će ju 24 sata...
-
Čisteći medvjedići pozivaju da uz druženje i njihovu 9. akciju čišćenja zajedno obilježite Dan planeta Zemlje...
-
Imajte na umu...
-
Pohvalno...
-
Aktivnosti počinju već u petak...
Reci što misliš!