Vijesti / Vino i hrana

Predstavljena knjiga recepata 'Varaždinsko bučino ulje' kuhara Damira Crlenog

Predstavljena knjiga recepata 'Varaždinsko bučino ulje' kuhara Damira Crlenog

Varaždinsko bučino ulje, kulinarsko zlato koje spada u kategoriju cijenjenih, pa i ekskluzivnih ulja, napokon je dobilo vlastitu knjigu recepata.

U hotelu Turist u Varaždinu danas su, 16. travnja, župan Radimir Čačić, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje Andreja Petrović i poznati varaždinski kuhar Damir Crleni predstavili knjigu recepata jednostavno nazvanu 'Varaždinsko bučino ulje'.

Jedinstvene i osebujne recepte za kuharicu, koju je izdala Varaždinska županija, osmislio je poznati kuhar Damir Crleni. Glavna zvijezda je varaždinsko bučino ulje, autohtona i posebna namirnica koju Crleni kombinira s domaćim namirnicama kao što su hajdina kaša i varaždinsko zelje, ali i s namirnicama iz drugih podneblja kao što su đumbir i čičoke.

 

- U kuharici smo objavili jela koja su bili uvijek tu negdje u mojoj prošlosti, kroz neke recepture. Ipak, prema trendovima u gastronomiji mogu biti potencijal za kreativne kreacije u gastronomiji, na temu varaždinskog bučinog ulja. Bilo je zadovoljstvo stvarati ove recepture koje su u meni pobudile zadovoljstvo zbog toga što smo uspjeli još nešto očuvati, osim varaždinskog klipića i drugih proizvoda koje smo očuvali u ovih 15-ak godina, koliko postoji Udruga kuhara Varaždinske županije. Takvi pothvati nam dokazuju da čovjek nikad ne treba stati, da uvijek treba biti uporan - istaknuo je na prezentaciji knjige 'zlatni kuhar' Damir Crleni, koji je zahvalio kolegama kuharima Anđelku Levaniću, Zlatku Novaku i Marinu Samboleku.

Varaždinsko bučino ulje je već 10 godina zaštićeno jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, a ovih dana će zaštita biti produžena na sljedećih deset godina.

- Naš cilj je da prva asocijacija na bučino ulje bude Varaždinska županija, baš kao što je prva asocijacija na maslinovo ulje Istarska županija. Ovaj autohtoni i iznimno kvalitetan proizvod želimo pretvoriti u prepoznatljivi brend, jer je riječ o iznimnom prehrambenom proizvodu koje to i zaslužuje, a dosad mu se nije pridavalo dovoljno pažnje - rekla je predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.

Naglasila je da je cilj da jela s jedinstvenim bučinim uljem budu sastavni i stalni dio turističke ponude. - Želimo da gosti ne odu iz Varaždinske županije, a da ne probaju jedan od specijaliteta s varaždinskim bučinim uljem. Uvjereni smo da će upravo taj gastronomski užitak biti razlog zbog kojeg će se ponovno vraćati u našu županiju, ali i glas o varaždinskom bučinom ulju prenositi dalje, u ostale dijele Hrvatske, kao i u inozemstvo - napomenula je Natalija Martinčević.

Ponovno je najavila atraktivni Bučograd u atriju Županijske palače u sklopu Špancirfesta, a koji će u potpunosti biti posvećen ovoj vrijednoj namirnici.

Glavni 'krivac' za prvu kuharicu posvećenu varaždinskom bučinom ulju je župan Radimir Čačić, koji je prepoznao vrijednost „crnog zlata“ i odlučio da će jedan od prioriteta Županije biti upravo promocija ovog ulja.

- Brendiranje i promociju varaždinskog bučinog ulja smo pokrenuli zato što ovaj proizvod kod nas ima tradiciju, ali i masovnost proizvodnje. Čak 20 posto proizvodnje buče u Hrvatskoj se odnosi na Varaždinsku županiju. Početkom svibnja ćemo predstaviti originalnu bocu za Varaždinsko bučino ulje, koju će moći koristiti svi proizvođači, članovi udruge, a čija bučina ulja zadovoljavaju najviše kriterije kvalitete. Krajem ovoga mjeseca, 26. svibnja, bit će održana 8. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, ali i 1. međunarodna izložba bučinog ulja Alpe – Jadran. Za međunarodnu izložbu je prijavljeno rekordnih 136 uzoraka iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske - rekao je župan Čačić.

Ovakvom promocijom bučinog ulja iznimno su zadovoljni i u udruzi Varaždinsko bučino ulje.

- Udruga se krajem prošle godine ponovno pokrenula, revitalizirala i ekipirala te trenutno okuplja 34 proizvođača s područja cijele županije. U ostvarenju zadanih ciljeva svesrdno nas vodi i pomaže Varaždinska županija, logistički i financijski, te na tome zahvaljujem - rekla je Andreja Petrović, tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!