Vijesti / Vino i hrana

RAJ ZA NEPCA Udruga kuhara bogatim programom obilježava 15 godina djelovanja

RAJ ZA NEPCA Udruga kuhara bogatim programom obilježava 15 godina djelovanja

Ove subote, 5. svibnja, ponovno nas očekuje bogati program u atriju i ispred Županijske palače. Na današnjoj konferenciji za medije Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije najavili su proslavu 15. godišnjice Udruge kuhara.

- Naši su dragi kuhari prije svega čuvari okusa i mirisa varaždinskog kraja i najzaslužniji su za dobivanje oznake zaštićenog zemljopisnog porijekla – varaždinskog klipiča za kojeg je pokrenut postupak zaštićenosti na razini Europske unije – naglasila je Martinčević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ova manifestacija u subotu nastavak je sve bolje suradnje Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Udruge kuhara Varaždinske županije, posebno sa gospodinom Crleni sa kojim smo evo odradili prezentaciju kuharice jela od buče, sve kuhare odnosno restorane koji su se uključili u županijski projekt brendiranja buče i bučinog ulja i stavili jela od buče na menije Okusa varaždinskog kraja.

Posebno treba cijeniti njihov trud, prijenos znanja, vještina ali prije svega entuzijazma na mlađe generacije, buduće kuhare kao jednog deficitarnog, a za naš turizam iznimno važnog zanimanja. Ovim putem pozivam građane Varaždinske županije da nas posjete u subotu na proslavi 15. godišnjice naših kuhara ovdje i u atriju i ispred naše palače, da podrže naš program i degustiraju delicije naših kuhara – naglasila je Natalija Martinčević.

Na sam program osvrnuo se Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije koji je najavio degustaciju jela, radionice i izložbe na temu kulinarstva, rezbarene atrakcije od voća i povrća, predstavljanje restorana, ali i učenika i polaznika vrtića.

Od 10 sati očekuje nas izložba kuharica umirovljenih kuhara i kuharica, a u prezentacije uključiti će se i Udruge Hajdina, Trnovečko srce, Preslice iz Sračinca, Udruga žena Vidovec, Udruga varaždinsko bučino ulje, PZ varaždinsko povrće, Rotary club Varaždin, Vinarija Vitez, Varaždinski plac, Elmag Ludbreg te KUD Vidovec i članovi Udruge Hajdina.

Udruga kuhara Varaždinske županije osnovana je 19. ožujka 2003. godine s ciljem afirmacije struke i očuvanja tradicijskih namirnica i proizvoda koji su vezani za Varaždinsku županiju i varaždinski kraj.

- Ispunili smo ciljeve koje smo si zacrtali prije 15-tak godina i zaista smo ponosni na to. Imamo regionalne timove koji redovito sudjeluju na svjetskim natjecanjima i olimpijadama, a već pet sezona postižu hvalevrijedne rezultate. Jedna smo od najaktivnijih udruga na području Republike Hrvatske i aktivno surađujemo sa svim udrugama koje djeluju u cilju zaštite tradicije proizvoda i namirnica – rekao je Damir Crleni.

Jedna od zadaća Udruge je da svoja znanja prenose na mlađe generacije, a i Martinčević i Crleni složili su se kako je to važno s obzirom na bogatu kulinarsku povijest naše Županije, a i zbog deficita kuhara u Varaždinskoj županiji.

Program započinje u 10 sati, a završit će velikom rođendanskom tortom oko 13 sati.

PROGRAM:

10:00 - 12:00 Izložba knjiga: kuharica u prostoru ulaza u atrij županijske palače u realizaciji umirovljenih kuhara i kuharica koje su donirale knjige Udruzi kuhara Varaždinske županije - Dragica Perhaj, Barbara Martinez

7:00 - 12:00 Kuhanje zagorske krumpir juhe - kuha Regionalni tim kuhara Varaždinske županije koji ove godine nastupa na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu

10:00 - 11:30 Tematska radionica i izložba radova na temu kulinarstva - Dječji vrtić Zeko Trnovec, djeca u kuharskim odjelima

10:00 - 11:30 Restorani predstavljanje po 30 min. na štandovima ispred palače sa jednim autohtonim jelom poput Cvetlinske gibanice, Starinske pite, štruklji od zelja sa bučinim uljem i orasima i td.

hotel Trakoščan, hotel Turist, hotel Minerva, restoran Angelus, Fontana Crnković, restoran Bedem

10:00 - 11:30 Gospodarska škola Varaždin i Srednja škola Arboretum opeka, Marčan - degustacija jela pripremljenih od domaćih tradicionalnih namirnica

10:00 - 11:30 nastup učenika – učenici
10 učenika VII. OŠ Varaždin, Donji Kučan u bijelim kuharskim odjelima sa pripremom muffina

10:00 - 11:30 - kulinarska artistika od voća i povrća - članovi UKVŽ kuharice iz hotela Minerva - Ljubica Mihalić i Jasna Huzjak

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci