Vijesti / Gospodarstvo

SLUŽBENO

Plenković o poreznim izmjenama: Uvodi se porez na slatka pića, veće trošarine na alkohol i cigarete

Plenković o poreznim izmjenama: Uvodi se porez na slatka pića, veće trošarine na alkohol i cigarete
Sanjin Strukic/PIXSELL

Novi krug porezne reforme trebao bi stupiti na snagu s početkom 2020. godine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić predstavili su planirane mjere za 4. krug poreznih rasterećenja u okviru porezne reforme.

Andrej Plenković uvodno je rekao da Vlada od početka ima politiku rasterećenja građana i gospodarstva.

- Tako smo stabilizirali naše gospodarstvo - istaknuo je i podsjetio na uspjehe njegove Vlade, kako ih je on nazvao 'značkice'.

Jedan od njih je izlazak iz procedure prekomjernog deficita, proračunski višak u 2017. i 2018. godini, smanjenje udjela javnog duga. Hrvatska opet ima investicijski kreditni rejting što nije imala 14 godina, rekao je i istaknuo porast prosječne plaće iznad 6400 kuna u Hrvatskoj i 7400 kuna u Zagrebu dok je neto plaća minimalna porasla je za 570 kuna.

- S novim krugom porezne reforme porezno rasterećenje iznosit će 3,7 milijardi kuna iduće godine, a ukupno više od 12 milijardi kuna u četiri godine. Ovo je politika odgovornih gospodara koji ne rasipaju novac poreznih obveznika - istaknuo je premijer.

Izdvojio je glavne naglaske novog kruga reforme.

U novom krugu porezne reforme PDV će se smanjiti s 25 na 24 posto, a to je, naglasio je, već usvojeno u zakonskom paketu u Saboru. 

- Znamo da je ključ opstanka Hrvatske pitanje demografske revitalizacije. Odlučili smo se da se osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobode poreznih obaveza, a oni od 26 do 30 za 50 posto. Bitno je da oni koji ulaze na tržište rada i odlučuju o svojoj slobodi kretanja, dobiju određenu vrstu položaja koji im omogućuje veće prihode i ostanak u Hrvatskoj - pojasnio je premijer.

Za gospodarstvenike, povećava se prag oporezivanja primitaka na 7,5 milijuna kuna što obuhvaća, rekao je Plenković, 93 posto poduzetnika koji ulaze u stopu od 12 posto.

- To je ogromna mjera za gospodarstvo i poduzetništvo - istaknuo je.

Porezna reforma, dodao je, brine i o zdravlju građana, pogotovo najmlađih.  

Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića i to po udjelu dodanih šećera.

- Ovom mjerom nastojat ćemo djelovati kod djece, koja su pretila, da se konzumacija smanji i da to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje. Revidirat ćemo i trošarine na cigarete i alkoholna pića. Odlučili smo se i za smanjenje stope PDV-a za posluživanje hrane u ugostiteljskim objektima na 13 posto. Tu mjeru poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, ali to znači i kvalitetu i gestu koja zahtijeva i određene pozitivne reakcije kod onih na koje se odnosi - istaknuo je. 

Poreza se oslobađaju plaćanje dopunskog osiguranja, vrtića…

Ministar financija Zdravko Marić detaljnije je pojasnio nove mjere novog kruga porezne reforme.

- Kad je riječ o mladima do 30 godina, otvaramo prostor s ovom mjerom, ali ključno je da to poslodavci prepoznaju i povećaju neto plaće - istaknuo je. Dodao je da se ne gleda datum rođenja, već kalendarska godina u kojoj netko navršava 25 odnosno 30 godina.

Kad je riječ o neoporezivim primicima, proširuje se njihova lepeza. Tako se poslodavcima omogućuje trošak smještaja i prehrane za sve radnike (a ne samo sezonce kao do sada) od 12.000 kuna godišnje bez plaćanja poreza.

- Ako poslodavac ima ugovorni odnos s nekim restoranom ili ugovor o smještaju za zaposlenika, onda je to vjerodostojna isprava za isplatu. Svom zaposleniku poslodavac može isplatiti 5000 kuna bez ikakve dokumentacije, primjerice, za odmor radnika poslodavac može između 15.10. i 15. 4. isplatiti radniku sredstva za odmor. Ako se poslodavac odlučuje plaćati vrtić za svog zaposlenika, to će također biti kao neoporezivi primitak jednako kao i uplaćivanje dopunskog osiguranja - pojasnio je ministar. 

Na pitanje o diskriminatornom momentu mjere za mlade do 30 godina, s obzirom da bi im nakon što navrše 31. godinu plaća pala, Marić je rekao da se reformom mladima želi dati malo stimulansa na početku radnog vijeka, ali i da porezna reforma ne može riješiti sve probleme.

Zaposlenik, nastavio je Marić, može napredovati u firmi, dobiti dijete odnosno uzdržavanog člana te se niz okolnosti može promijeniti.

- Ne bih ja sad išao s time da netko s 19 godina se zaposli i definira plaću koja se onda nikada ne mijenja. Zakon o porezu na dohodak ne određuje koliku će netko imati plaću, to je na poslodavcima, a mi se trudimo da ovo bude dobar poticaj - rekao je ministar.

Ova mjera ne odnosi se na one koji rade na ugovore o autorskom djelu. 

Koliko će iznositi trošarine na bezalkoholna pića i cigarete i koliko bi mogli poskupjeti ti proizvodi, Marić je rekao da o tome još ne može govoriti jer će se o tome još voditi konzultacije.

Prema strukturi poreza, porezno rasterećenje od 3,7 milijardi kuna dolazi od: smanjenja opće stope PDV-a 1,8 milijardi kuna, porez na dobit 250 milijuna, mjera za mlade 700 milijuna kuna te smanjenje PDV-a za ugostitelje - oko milijarda kuna.

Prijedlozi četvrtog kruga porezne reforme predstavljeni danas idu u javno savjetovanje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video