Vijesti / Gospodarstvo

MEĐIMURSKI KALAMPER

VIDEO Podvalili su vam lažni mladi krumpir? Ovako ćete prepoznati koji je pravi - i domaći

U Međimurju, kraju u kojem se proizvode tri četvrtine hrvatskog krumpira, ovih se dana punom parom skuplja i skladišti onaj najcjenjeniji, mladi krumpir. Budući da je potražnja za njim velika, tone i tone krumpira na putu su prema trgovinama.

No, proizvođači pozivaju kupce na oprez. Jer, u trgovinama i na tržnicama može se naći uvozni mladi krumpir koji uopće nije ono za što se prodaje. Kako prepoznati pravi domaći mladi krumpir, pokazao je RTL-ov reporter Matija Mlinarić.

U Belici hektari i hektari zemlje su pod krumpirom. Iako do vađenja zrelog krumpira ima još mjesec dana, iz zemlje se vadi mnogima najukusniji - onaj mladi. Kako bi se zadovoljile potrebe kupaca, na tjedan se, prema narudžbi, spakira od 80 do 90 tona mladog krumpira.

- Znači, sad dok mi dobijemo narudžbe od trgovaca, pošaljemo kooperante u berbu, a imamo i vlastite proizvodnje nešto, onda dolazi krumpir ovamo na pakiranje. Pakiramo ga u više različitih ambalaža i isporučujemo kupcu - rekao je voditelj proizvodnje Danijel Vinković.

Unatoč kišnom svibnju koji je malo usporio rast krumpira i nedavnim ekstremnim vrućinama, prozvođači su zadovoljni. Tvrde, njihov je mladi krumpir izvrsne kvalitete. Krumpira trenutačno ne nedostaje, no zbog nedavne nestašice, u trgovinama se našao i krumpir iz uvoza.

Kupcima se u trgovinama svašta podvaljuje pod mladi krumpir. No, ako ne vjerujete etiketama, dovoljno je da sami provjerite guli li se lako kožica s krumpira. Ako je to tako, onda u rukama imate mladi krumpir. Najviše mladog krumpira uvozilo se iz Egipta, no iz Udruge međimurskih proizvođača objašnjavaju kako je riječ o prevari i da krumpir iz Egipta nije ono za što se prodaje.

- Kad se ga izvadi, kad se spakira, kad se utovari na brod, pa zamislite sve te manipulacije s njim, pa njemu trebaju dva-tri tjedna da dođe. To mladi krumpir ne može izdržati, dakle to je još jedna od prevara kupaca, da je to mladi krumpir - objasnio je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođa merkatilnog krumpira.

Bilo je i situacija da su neki prodavači svoj krumpir predstavljali kao međimurski. Da bi se tome stalo na kraj, iz Udruge najavljuju da uskoro kreću s prodajom svojega  krumpira pod zajedničkom robnom markom - međimurski kalamper.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video