Vijesti / Gospodarstvo

OPG GOTIĆ IZ LESKOVCA TOPLIČKOG

EGZOTIČNO I LJUTO Najljuća papričica na svijetu raste u Leskovcu Topličkom. A to je tek kap u moru onoga što uzgaja OPG Gotić...

EGZOTIČNO I LJUTO Najljuća papričica na svijetu raste u Leskovcu Topličkom. A to je tek kap u moru onoga što uzgaja OPG Gotić...
Zvonko Lončar; Facebook OPG Gotić

Pet godina prošlo je otkad su se Valentina i njezin suprug Davor Gotić upustili u ovu avanturu, a čini se da je to bila i više no dobra odluka.

Guava, maracuja, feijoa, plavi krumpir, peruanske jagode, sibirski limun, šarene rajčice, razne vrste čilija, među kojima je i Carolina Reaper, najljuća papričica na svijetu... Iako ovo izgleda kao popis egzotičnog voća i povrća koje u Hrvatsku dolazi iz inozemstva, tome nije tako. Sve nabrojane proizvode možete pronaći nedaleko od Varaždinskih Toplica, na Obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Gotić u Leskovcu Topličkom.

- Bavimo se uzgojem egzotičnog voća i povrća, imamo preko 660 sorti, a bavimo se i preradom čili prapričica te trenutno imamo 83 sorte čilija. Sve te kulture uzgajamo na površini jednog hektra – rekla nam je Valentina Gotić.

Pet godina prošlo je otkad su se Valentina i njezin suprug Davor Gotić upustili u ovu avanturu, a čini se da je to bila i više no dobra odluka.

- U početku su ljudi bili malo skeptični jer naši proizvodi nisu ono što biste nazvali 'svakidašnjim', no sad smo već stekli kupce i sve je bolje i bolje.

Sve je više kupaca, kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje, a ove godine neke su proizvode prodali čak i u daleki Japan.

Uz Valentinu i Davora, povremeno još pomažu i njezini roditelji, no većina posla upravo je na supružnicima Gotić. Stvari ne olakšava ni to što Valentina uz OPG još radi i 'normalan' posao. Ali, ističe Valentina, 'kad čovjek nešto voli, nije mu teško'.

- Nadam se da ću jednog dana moći raditi samo ovo. Zasad se još ne može živjeti od ovoga, ali svake godine sve je bolje pa se nadam da ću se u budućnosti ovo biti moj jedini posao.

A posao je to, kako ističe Valentina, koji zahtijeva punu posvećenost.

- Sve radimo rukama, kopamo, sadimo, zalijevamo, i to je posao koji vas okupira cijele godine.

Među brojnim čilijma koji se nalaze na OPG-u Gotić jedan se posebno ističe i baš po karakteristici koja je bit samog čilija – ljutini.

- Imamo neke od najrjeđih sorta čilija, a imamo i najjaču sortu čilija na svijetu - Carolina Reaper. Za usporedbu, naša najjača sorta ima 50.000 Scovillea, što je mjerna jedinica za ljutinu, dok Carolina Reaper ima do 2.200.000 Scovillea. Uvijek upozorim prije nego netko proba, ako niste naučeni na takve ljutine, i srce vas može izdati – dodaje Valentina.

Iako su im ljute prerađevine u fokusu, Gotići se također bave i proizvodnjom pekmeza i zimnica, no u manjoj mjeri.

Što se budućnosti tiče, plan je proširiti tržište na jadransku obalu i još više istupiti na inozemni teren. Naravno, nove vrste egzotičnog voća i povrća, kao i čilija, uvijek su dobrodošle na OPG-u Gotić u Leskovcu Topličkom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video