Vijesti / Gospodarstvo

DOMAĆE JE DOMAĆE

VIDEO I FOTO Regionalni plac poprimio međunarodni karakter - drugi sajam okupio 92 izlagača

VIDEO I FOTO Regionalni plac poprimio međunarodni karakter - drugi sajam okupio 92 izlagača
Stjepan Hranilović

Med, sirevi, likeri, suhomesnati proizvodi, bučino ulje i vino samo su neki od proizvoda 92 izlagača koji su se mogli degustirati i kupiti na 2. Regionalnom placu na MESAP-u u Nedelišću.

Dvostruko veći broj izlagača dokaz je da je priča koje je krenula početkom travnja prepoznata i kvalitetna te je već prerasla regionalne okvire.

Drugi Regionalni plac na Mesapu u Nedelišću okupio proizvođače domaće hrane Drugi Regionalni plac na Mesapu u Nedelišću okupio proizvođače domaće hrane

S ciljem prezentacije visokokvalitetnih domaćih proizvoda obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, Međimurska županija inicirala je projekt Regionalnog placa na kojem se imaju priliku predstaviti međimurski OPG-ovi, ali i OPG-ovi iz Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Virovitičko-podravske županije.

- Ideja je proznata lokalno i regionalno te je to ona politika kojoj moramo težiti, odnosno povezati potencijal kojeg ima poljoprivredna proizvodnja kontinentalne Hrvatske. Dali smo prostor OPG-ovim gdje mogu prodavati svoje proizvode, a broj izlagača i posjećenost dokazuju da radimo dobar posao te se širimo i dobivamo međunarodni karakter - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je posjetio MESAP zajedno s predsjednikom Skupštine Međimurske županije Mladenom Novakom.

Županija partner 2. Regionalnog placa je Virovitičko-podravska županija, a direktor Viroexpo-a Bojan Mijok istaknuo je da je ugodno iznenađen visokom razinom organizacije: "Danas smo  ovdje s deset izlagača koji su iznimno zadovoljni posjećenošću i prodajom što nam je jako bitno jer želimo da su naši kupci svjesni važnosti kupovine domaćih proizvoda i poticanja poljoprivredne proizvodnje."

Tijekom trajanja Regionalnog placa održao se radni sastanak kojem su prisustvoali pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga, Marko Gyorvary iz Poduzetničkog centra Županije Baranja koji upravlja sajmom Gazdanapok u Szentlorincu, drugim po veličini sajmu u Mađarskoj, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužakdirektor Viroexpo-a Bojan Mijok, zamjenik načelnika općine Nedelišće Željko Kacun.

Dogovorena je suradnja koja će već u lipnju biti formalizirana potpisivanjem Sporazuma o suradnji. Ispred sajma Gazdanapok, predsjednik kuratorija Mark Gyorvary izrazio je zadovoljstvo uspostavom suradnje te kao i direktor Viroexpoa Bojan Mijok najavio dolazak na MESAP u lipnju. 

Posebnost drugog placa je i sudjelovanje gostiju iz Mađarske i Slovenije koji su se istaknuli širokom paletom raznovrsnih proizvoda karakterističnih za njihove krajeve, pa su tako posjetitelji mogli kupiti kravlje i kozje sireve, suhomesnate proizvode, degustirati kvalitetna slovenska vina i mađarske sokove te druge domaće proizvode.

- Regionalni plac odlična je priča kojoj smo se željeli uključiti jer treba poticati proizvodnju domaće hrane te smo doveli naše vrijedne poljoprivrednike koji nude proizvode koji se ne mogu naći u Međimurju - rekao je župan Općine Lendava Janez Magyar.

Uz različite domaće delicije, posjetitelje je čekao i raznovrstan popratni program, nagradna igra, ali i dobra glazba i društvo. Prvu nagradu, vikend za dvije osobe u PP Papuk u izletištu Jankovac, biseru turističke ponude Virovitičko podravske županije osvojila je Marija Horvat iz Nedelišća, a druge nagrade posjetitelji iz Podturna, Nedelišća, Štrigove i Zagreba. 

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!