Vijesti / Gospodarstvo

PRE-KOM PRELOG

RAZDVAJANJE OTPADA U Belici je tijekom 2018. odvojeno sakupljeno čak 65,68% otpada!

RAZDVAJANJE OTPADA U Belici je tijekom 2018. odvojeno sakupljeno čak 65,68% otpada!
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Pre-Kom je od fizičkih osoba po stanovniku sakupio i odložio 79 kilograma miješanog i glomaznog otpada godišnje. Cilj im je 50 kilograma.

Nakon završene obrade podataka, PRE-KOM je objavio preliminarne podatke o sakupljenom otpadu za 2018. godinu na području gdje oni pružaju javnu uslugu, piše eMedjimurje.

Tijekom prošle godine sustavu su se pridružile općine Domašinec i Martijanec, a početkom 2019. godine i općina Podturen.

- Sve JLS ostvarile su napredak u odvojenom sakupljanju otpada, a u 2019. godini nastojat ćemo značajnije smanjiti miješani otpad od pravnih osoba - kažu iz PRE-KOM-a.

Službeno prikazivanje odvojeno sakupljenog otpada je ono prema HAOP-u, no u PRE-KOM-u su sukladno tome ustrojili i svoje evidencije, a ostvarili su prosječnu stopu razdvajanja otpada od 56,08 %.

Najbolje rezultate ostvarili su Belica (65,68 %), Prelog (60,78 %) i Donja Dubrava (54,31 %). U obračunu prema HAOP-u neke vrste otpada koje su sakupili od kućanstva, ne pribrajaju se u reciklirani otpad (npr. gume, sanitarije i sl.) te je taj postotak nešto manji prema evidenciji odloženo-obrađeno.

Iz tabela je vidljivo da je broj korisnika fizičkih osoba značajno rastao dok je miješani komunalni otpad ostao na istoj razini. U 2018. godini od fizičkih osoba po stanovniku su sakupili i odložili 79 kilograma miješanog i glomaznog otpada godišnje te napreduju prema svojem cilju od 50 kilograma takvog otpada godišnje.

- U novu 2019. godinu krećemo sa projektom sakupljanja otpadnog jestivog ulja, provodit će se EU projekt izobrazbe, a krajem godine opet kroz EU projekt konačno očekujemo 11.000 plavih i 11.000 žutih spremnika za sve korisnike te se korisni otpad više neće sakupljati u vrećama. Ove rezultate ostvarili smo suradnjom naših korisnika, naših vlasnika i djelatnika - kažu iz PRE-KOM-a, piše eMedjimurje.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!