Vijesti / Gospodarstvo

BROJKE POKAZALE

RAZVIJENOST Varaždinska županija na visokom četvrtom mjestu, iznad hrvatskog prosjeka!

RAZVIJENOST Varaždinska županija na visokom četvrtom mjestu, iznad hrvatskog prosjeka!
Domagoj Sever

Iza Varaždinske nalazi se još 17 regija. Međimurska županija je tako na šestom mjestu.

Grad Zagreb je, sasvim očekivano, hrvatska regija s najvećom gospodarskom snagom i razvijenošću, pokazala je godišnja analiza Hrvatske gospodarske komore. Još svega tri županije nalaze se iznad nacionalnog prosjeka, a među njima je i, na četvrtom mjestu, Varaždinska županija.

To je prvi puta da se Varaždinska županija u analizi pokazala iznadprosječnom u odnosu na ostale hrvatske županije. Ispred nje su Istarska i Primorsko-goranska županija, ali iza Varaždinske nalazi se još 17 regija. Tako je primjerice Međimurska županija na šestom mjestu, zaostaje u ukupnom rezultatu oko 7% za hrvatskim prosjekom.

Pri izračunu indeksa gospodarske snage županija HGK je koristio sedam pokazatelja. To su: BDP po stanovniku, ukupni prihod poduzetnika po zaposlenom, prosječne neto plaće, neto dobit poduzetnika po zaposlenom, prihod na inozemnom tržištu poduzetnika po zaposlenom, stopa nezaposlenosti, projekcije rasta stanovništva.

Korišteni su podaci Državnog zavoda za statistiku ili Fine. Jedino se kod projekcija stanovništva koriste procjene Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te savjetnika predsjednice RH za demografiju.

Varaždinska županija najbolje stoji u kategoriji prihod na inozemnom tržištu po zaposlenom, gdje je čak 49% iznad nacionalnog prosjeka. Tu bolje stoji jedino Vukovarsko-srijemska županija. Također, po stopi nezaposlenosti Varaždinska županija čak je 74% bolja od hrvatskog prosjeka. 

U svim ostalim kategorijama Varaždinska županija je ispodprosječna. Najlošije stoji u kategoriji neto dobiti poduzetnika po zaposlenom, gdje je ostvaren šesti rezultat, gledajući sa začelja.

Za radnike najbitniji podatak, prosječne neto plaće po zaposlenom, nije posebno dojmljiv. Varaždinska županija zaostaje 19% za hrvatskim prosjekom.

Sve indekse možete vidjeti u tablici u nastavku.

6db91fd19a61c7e6caffbbaab63b48ca.jpg?v=8

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!