Vijesti / Gospodarstvo

IZAZOVNO RAZDOBLJE

BOXMARK U PROBLEMIMA? Iz tvrtke ističu: 'Da, 2018. je bila izazovna, no ove godine radnike očekuje povećanje plaće'

BOXMARK U PROBLEMIMA? Iz tvrtke ističu: 'Da, 2018. je bila izazovna, no ove godine radnike očekuje povećanje plaće'
Marko Jurinec/PIXSELL

- Odlučili smo u 2019. godini povećati osobne dohotke za 9,02 posto te ćemo uvesti i nagrade za prisutnost pa će tako naši radnici imati priliku zaraditi dodatnih 450 kuna neto mjesečno.

Glasine da je tvrtka Boxmark, koja zapošljava velik broj ljudi ovog kraja, prošle godine bila u problemima čini se da su točne.

Naime, iz tvrtke su na postavljen upit odgovorili da je '2018. godina predstavljala izazovno razdoblje, te da je zabilježeno drastično smanjenje proizvedenih količina u odnosu na isto razdoblje 2017. godine'.

Teška kriza u njemačkoj automobilskoj industriji

Glavni uzrok tome, kako ističu iz tvrtke, bila je teška kriza koja potresa njemačku automobilsku industriju.

- Konkretno, radi se o aferama vezanima uz testiranje ispušnih plinova benzinskih i dizel motora, uslijed čega su propisana nova stroža pravila i metode za mjerenje emisije ispušnih plinova te je došlo do smanjenja potražnje, osobito vozila s dizel motorima - stoji u odgovoru na upit.

Kako Boxmarkovi kupci nisu mogli u kratkom vremenu implementirati zahtjevne promjene, došlo je i do zastoja u proizvodnji i općenito ponudi automobila, što je, ističu, rezultiralo smanjenjem potreba za njihovim proizvodima.

- Dovedeni smo u situaciju da smo imali velike količine vezanog kapitala u zalihama materijala, poluproizvodima i gotovim proizvodima koje nismo mogli unovčiti.

Dodaju da su zahvaljujući prilagodbama u poslovanju ipak uspjeli smanjiti gubitak u odnosu na 2017. godinu.

- Sve naše obveze podmirujemo na vrijeme, kako prema radnicima, tako i prema državi i dobavljačima. Boxmark i dalje nema kreditnih obveza prema bankama a nisu upisana niti hipoteke ili bilo kakve druge obveze na nekretninama osnovnim ili obrtnim sredstvima tvrtke.

Nedostatak radne snage

Tvrde da je povjerenje u njihovu kvalitetu i dalje neupitno.

- To nam omogućava da konstantno sudjelujemo u natječajima za krojenje i šivanje navlaka sjedala te tapeciranje interijera koje raspisuje njemačka automobilska industrija i tvrtke koje su prve u opskrbnom lancu u automobilskoj industriji.  

- Zahvaljujući tome osigurali smo punu iskorištenost naših proizvodnih kapaciteta za 2019. godinu. To znači da ćemo ponovno tražiti radnike poput šivača, krojača, mehaničara, ali i stručne kadrove drugih zanimanja kako bi pokrivali fluktuaciju - dodaju.

Ističu i da zbog velikog broja zaposlenih žena imaju u pravilu konstantno između 170 do 190 radnica na porodiljnom dopustu za koje, kako kažu, moraju naći zamjenski kadar.

- Kao i većina gospodarstvenika, posebno na području sjeverozapadne Hrvatske, i mi imamo problem što potražnja za stručnim kadrovima u znatnoj mjeri premašuje broj raspoloživih stručnih radnika, što zbog nedostatnog broja đaka koji se školuju za zanimanja u prerađivačkoj industriji, što zbog nastavka iseljavanja stanovništva u zemlje zapadne Europe.

U 2019. godine radnike očekuje povećanje plaće

Ipak, iz tvrtke najavljuju i neke novitete u poslovanju u ovoj godini koje bi mogle dodatno motivirati zaposlenike.

- Odlučili smo u 2019. godini povećati osobne dohotke za 9,02 posto te ćemo uvesti i nagrade za prisutnost pa će tako naši radnici imati priliku zaraditi dodatnih 450 kuna neto mjesečno. Time bi prosječna neto plaća u Boxmarku porasla na preko 4.900 kuna neto! Radnicima organiziramo na trošak tvrtke prijevoz autobusima ili dobivaju naknadu za prijevoz. Ta povećanja osobnih dohodaka primjenjuju se s plaćom za mjesec siječanj 2019. godine - dodaju iz Boxmarka.

Osim toga i dalje će radnicima osiguravati dodatne pogodnosti, kažu.

- Suradnja s našim poslovnim partnerima omogućuje radnicima povoljnu kupnju električne energije, obuće, opreme za školu, wellness, putovanja, kazališne predstave, sportske usluge i slično. Već dvije godine u suradnji s tvrtkom Filir-S i Bankom Kovanica provodimo program reprogramiranja dugova za naše zaposlenike - ističu zaključno iz tvrtke Boxmark.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!