Vijesti / Gospodarstvo

poruka s gospodarskog foruma

VIDEO Zoran Andročec: 'Trebamo hitnu pomoć države u području izaslanih radnika'

VIDEO Zoran Andročec: 'Trebamo hitnu pomoć države u području izaslanih radnika'
E.M.

- Naš je cilj ojačati Hrvatsku. Mi nismo tvrtke koje izvlače radnike nego ih zapravo radom i povećanim prihodom u inozemstvu zadržavamo u Hrvatskoj, kaže direktor poslovnog udruženja INGRA-DET, Zoran Andročec

U ponedjeljak, 15. listopada u Zagrebu je održan prvi Međimurski Gospodarski Forum u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje, koji je okupio veliki broj istaknutih međimurskih poduzetnika, ali i predstavnike brojnih gospodarskih institucija.

Skupu je nazočio predsjednik Hrvatske akademije tehničkih znanosti, prof. Vladimir Andročec, kao i direktori poduzeća Poslovnog udruženja INGRA-DET, Zvonimir Ovčar, Drago Novak i Mladen Vidović, koji su prezentirali viđenje Međimurja iz gledišta najvažnijih izvoznih tržista. Jedan od gostiju Foruma bio je i Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja INGRA-DET koje okuplja poduzeća koja vrlo uspješno posluju na njemačkom tržištu. Njihovo djelovanje štiti i potpomaže i poduzetnike iz Međimurja. - Mi smo neka vrsta ministarstva vanjskih poslova Međimurja. Naše najbolje tvrtke rade najteže poslove investicijske izgradnje na 'najtvrđem' tržištu, prvenstveno u Njemačkoj. S nama su ovdje dvije najpropulzivnije tvrtke, Izgradnja Domašinec i Inoxmont-VS, koje upravo rade te specijalističke radove i ovdje donosimo njihovo iskustvo našim tvrtkama - kaže Andročec.

Kaže da situacija u Hrvatskoj nije 'ružičasta', a oni su u intenzivnim dijalozima s vodećim državnim tijelima, poput raznih ministarstava oko dogovora o potpori hrvatskim poduzećima, ali ta potpora izostaje.

- Mi se sad oslanjamo na druge interese. U Njemačkoj poprimamo njemačko lice, u Austriji ćemo poprimiti austrijsko. Moramo se osloniti na jake zemlje koje su organizirane i koje na nas gledaju kao interesno područje - govori. Kako kaže, ono što nisu uspjeli napraviti u zemlji, okupljanje po klasterima, to rade vani. Tako smanjuju zajedničke troškove, povećava se vrijednost zajedničkog brenda, a omogućava i jeftiniju nabavu materijala i ostalog. To donosi bolje financiranje ukupnog proizvoda.

- Ozbiljno je upitna kvaliteta i potpora koju (ne)dobivamo od HBOR-a, kojeg vidimo kao ključno državno tijelo u našem radu - požalio se. Govoreći o prednostima rada u inozemstvu, Andročec kaže da se na taj način zadržava radnike da ne 'nestanu' iz Hrvatske, tj. izaslani radnici su privremeno vani, a u Hrvatsku se vrate s novcem i znanjem, čime se u Hrvatskoj pokreće proizvodnja.

- Naš je cilj ojačati Hrvatsku. Mi nismo tvrtke koje izvlače radnike iz Hrvatske nego ih zapravo radom i povećanim prihodom u inozemstvu zadržavamo u Hrvatskoj. Trebamo hitnu potporu države u području izaslanih radnika da nam ne nestanu još i oni, a nemamo drugi izvor radne snage - kaže Zoran Andročec.

Rekao je da su problem veliki troškovi koje nameće država, a zauzvrat premalo daje. Ostale države daju više, a manje uzimaju pa je onda i logično da se oni orijentiraju na te države. Na pitanje je li razgovarao s ministrom Horvatom i ima li razumijevanja za njihove probleme odgovorio je potvrdno.

- Naravno da smo razgovarali, razumijevanja ima uvijek, no pitanje je učinjenog. U predizbornom smo razdoblju pa će svatko sve obećati, no pitanje je što će se napraviti nakon izbora – kaže Andročec dodajući za kraj da je bilo puno lijepih riječi, i da su 'svi zajedno prijatelji', no da u poslu nema prijatelja, nego interesa.

Poslovno udruženje INGRA-DET krajem godine, 5. i 6. prosinca organizira savjetodajnu konferenciju 'Izvoz i rad hrvatskih poduzeća i radnika u EU' na koju pozivaju stratege, državnike i gospodarstvenike. Konferencija će se održati u Düsseldorfu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video