Vijesti / Gospodarstvo

U ARENI VARAŽDIN

PRIRODA, LOV, RIBOLOV, TURIZAM Mnoštvo djece već prvoga dana sajma: 'Edukacija o zaštiti prirode bitan je dio ove priče'

PRIRODA, LOV, RIBOLOV, TURIZAM Mnoštvo djece već prvoga dana sajma: 'Edukacija o zaštiti prirode bitan je dio ove priče'
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Riječ je o najvećoj manifestaciji takve vrste u Hrvatskoj, koja ove godine okuplja oko 100 izlagača iz šest zemalja.

Danas je svečano otvoreno 23. Međunarodni sajam 'Priroda, lov, ribolov, turizam', najveća manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, koja ove godine okuplja oko 100 izlagača iz šest zemalja.

Brojni gosti okupili su se na otvorenju. Posebno su se srdačno, suprotno od kritičkih strelica koje si inače upuću, pozdravili župan Radimir Čačić i gradonačelnik Ivan Čehok, tu je bio i bivši gradonačelnik Goran Habuš, ovoga puta ispred Hrvatskih šuma, zatim predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak, tajnik Sportsko-ribolovnog saveza Varaždinske županije Marijan Kolednjak, brojni varaždinski gospodarstvenici, političari...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posebno je bilo lijepo vidjeti nekoliko autobusa punih školske i predškolske djece. Imali su priliku štošta vidjeti u sklopu sajma, jer njegov bitan dio je upravo je edukacija.

U ime organizatora, prisutne je pozdravila Maja Šimenc iz tvrtke DMK Vall 042. 

- Puno je godina i uloženog truda iza nas, iza svih onih koji su kreirali ovaj sajam od samih početaka, da bi danas Sajam postao, uz to što je najstarija, i najveća manifestacija vezana uz lov i ribolov u Hrvatskoj. Lovci i ribolovci jednom godišnje, ovdje na Sajmu, susreću se kako bi izmijenili iskustva. Samim time cilj Sajma postignut je i ispunjen, ali zadnjih godina stavljamo naglasak na jedan drugi cilj, nimalo manje bitan, a to je edukacija i razvoj svijesti o važnosti prirode i njene zaštite. Želja nam je razvijati Sajam dodatno i u tom smjeru, a prepoznavanju Sajma kao vrijednog edukativnog sadržaja svjedoči i organizirani dolazak škola i vrtića u sve većem broju, što nas izrazito veseli.

U ime suorganizatora prisutne su pozdravili tajnik Sportsko ribolovnog saveza Varaždinske županije Marijan Kolednjak i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak.

Đuro Dečak u ime 62.000 hrvatskih lovaca pozdravio je prisutne po 21. put, koliko već traje njegov mandat, te je istaknuo:

- Prije nepunih mjesec dana stekli smo novog državnog prvaka - jelena, u Baranji, što je dokaz da je jelen divljač močvare, a ne šuma. U vezi Sajma, poduzimat ćemo sve da se ovaj Sajam omasovi, jer to je jedini jesenski sajam koji okuplja najveći broj izlagača. 

Pokrovitelji Sajma su Grad Varaždin i Varaždinska županija pa su se prisutnima obratili i župan Varaždinske županije Radimir Čačić te gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

Čačić je rekao kako 23. izdanje Sajma govori da se radi o vrlo ozbiljnoj manifestaciji i izrazio zadovoljstvo što je Sajam dosegao dimenziju koja može iskoristiti fantastičan prostor Gradske sportske dvorane.

- Varaždinska županija ima, objektivno, mogućnosti i potencijala za lovstvo. Vrh lovstva dosegnut je još prije više od 120 godina. Iz tog razdoblja pamti se lov 2200 komada divljači u 4 dana, kada su važne ličnosti poput nadvojvode D'este, Bombellesa, Erdödya i Draškovića bili u stanju prepoznati koja su to lovišta vrijedna njihovog vremena. Samim time vrijednost u Varaždinskoj županiji postoji i ona nije izgubljena. Što se tiče ribolova, u Varaždinskoj županiji postoji cijeli spektar prostora kvalitetnih za ribolov, od starog toka Drave pa do fantastičnog prostora Trakošćana, u kojem je održavano i Prvenstvo Ruske federacije - rekao je Čačić.

Naposljetku, Sajam je svečano otvorio gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

- Velika je povlastica otvoriti ovaj Sajam, koji se u ovom prostoru Gradske sportske dvorane održava deseti puta. Varaždin je oduvijek poznat kao sajmeni grad, a sajmenu ponudu uvelike obogaćuje ovaj sajam prirode, lova, ribolova, turizma. Važno je istaknuti da ovo nije samo sajam koji nudi izlagačima priliku da pokažu što nude, nego sajam koji je uspio u ovih dvadesetak godina učiniti ono što bi sajmovi inače trebali – educirati, posebno djecu, što me posebno veseli.

Dodao je da najmanje što Grad i Županija mogu napraviti jest da podržavaju ovakve sajmove.

- Tim više što, kao što zaključujemo iz naziva sajma, u kojem se, osim lova i ribolova, ističu priroda i turizam, pokazujemo da i kontinentalna Hrvatska ima svojih turističkih aduta vezano uz prirodu, a ne samo Jadran, na koji se hrvatski turizam primarno orijentira.

POČELO JE! Otvoren je 23. sajam Priroda, lov, ribolov, turizam u varaždinskoj Areni 23. Sajam priroda, lov, ribolov, turizam

Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam otvoren je za posjetitelje u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati.

Ulaznice stoje 25 kuna, dok za učenike, studente i umirovljenike stoje 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljske ulaznice je 60 kuna.

Više informacija dostupno je na internet stranici Sajma te na Facebooku.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video