Vijesti / Gospodarstvo

'UNCONFERENCE'

AKADEMIJA ZA PODUZETNIŠTVO 'Ova vrsta edukacije jest ušla u školske programe, ali to ni po količini ni po kvaliteti nije dovoljno'

AKADEMIJA ZA PODUZETNIŠTVO 'Ova vrsta edukacije jest ušla u školske programe, ali to ni po količini ni po kvaliteti nije dovoljno'
Foto agencija Sjever

Danas održana konferencija pod nazivom 'Unconference' uvod je u pilot-projekt osnovnog programa edukacije, koji kreće idući tjedan i okuplja 16 polaznika. Ali to nije sve...

Od sljedećeg tjedna 16-ero polaznika krenut će na Akademiju za poduzetništvo, novi projekt Pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

 

Riječ je o pilot-projektu kojim će se vidjeti je li osnovni program Akademije, koji je za poduzetnike s područja Grada Varaždina besplatan, na dobrome putu, odnosno očekuju li ga u narednom razdoblju neke izmjene, dorade, poboljšanja.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Današnja konferencija na tu temu, koja je održana u Park boutique hotelu, predstavlja svojevrsni uvod u Akademiju. Održana pod nazivom 'Unconference', privukla je mnoštvo sudionika, a među njima su također bili i polaznici i predavači na Akademiji.

 

 

Kako je objasnila Irma Dračić, jedna od predavačica, u pripremi kurikula radilo je nekoliko stručnjaka.

 

- Nastojali smo oblikovati one teme za koje su naši poduzetnici izrazili interes. Program Akademije obraća se i poduzetnicima početnicima, pa čak i onima koji tek namjeravaju biti poduzetnici, pa sve do onih koji su u fazi rasta i razvoja – rekla je Dračić.

 

 

Podsjetila je da je prije nekoliko godina poduzetništvo ušlo u sve kurikule, od predškolskog obrazovanja pa nadalje.

 

- Ali mislim da još uvijek sve teme nisu dovoljno kvalitetno i količinski adekvatno zastupljene. Okoliš u kojem djelujemo je vrlo dinamičan. Nije dovoljno biti stručan u svojoj struci, već poduzetnik mora učiti i marketing i ekonomiju i knjigovodstvo i financije – objasnila je Irma Dračić.

 

I Tehnološki park Varaždin uključio se u ovaj projekt.

 

- Mi se bavimo poduzetničkom infrastrukturom, koja je neupitno važna, no ono što je još važnije su ljudi koji dolaze u tu infrastrukturu. Ovaj program je iznimno dobro koncipiran, s obzirom na to tko su predavači i na to da se odlukuje praktičnim pristupom predavanjima. Prepoznali smo odmah njegovu vrijednost i odlučili smo se uključiti pronalaskom adekvatnih polaznika. Neki od njih su već u TPV-u, a neki tek trebaju doći – kazao je Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka Varaždin.

 

 

Mladi poduzetnik Lovro Metlikovec ima vlastiti obrt Pro plus i bit će jedan od polaznika Akademije.

 

- Moj obrt bavi se digitalnim marketingom, završio sam i Ekonomski fakultet, ali nikad nisam dobio praktično znanje o tome kako djelovati u poduzetništvu. Optimističan sam u pogledu ove edukacije, mislim da svaki poduzetnik želi bolje – iznio je Metlikovec svoje motive za sudjelovanje.

 

 

Ovaj pilot-projekt, odnosno osnovni program Akademije za poduzetništvo, ima 170 nastavnih sati.

 

- Do kraja godine vidjet ćemo jesmo li na dobrom putu. Paralelno će ići i napredni program, koji će biti dostupan komercijalno na tržištu. Sastojat će se od tečajeva, radionice, seminara, i od istih modula koji su i u osnovnom programu – najavila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta. Sadržaj svih modula dostupan je na web-stranicama POU-a.

 

Osim toga, najavljuje ravnateljica, održavat će se i radionice za djecu i mlade.

 

- Nije nam cilj stvoriti djecu poduzetnike, nego želimo kroz poduzetničke vještine jačati njihove druge kreativne vještine – objasnila je.

 

Dodala je da je u tijeku također projekt vezan za promociju socijalnog poduzetništva. Uz sve to, Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin zainteresirano je za poseban kurikul za obrtnike.

 

Konferencija 'Unconference' - uvod u Akademiju za poduzetništvo Akademija za poduzetništvo - Pučko otvoreno učilište Varaždin

 

Među brojnim uzvanicama koji su se odazvali današnjoj konferenciji bila je i Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Iako je Akademija za poduzetništvo namijenjena svima, naglasila je Ljubičić da postoje određene razlike između muškog i ženskog poduzetništva.

 

- Danas za žene na tržištu rada postoji niz prepreka koje su specifične baš za žene. Najveći broj pritužbi koje dobivamo odnosi se upravo na neravnopravnost na natječajima, zatim su tu pritužbe vezano uz spolno uznemiravanje na poslu, uz otkaz ugovora o radu na određeno vrijeme, uz negativno okruženje vezano za ostvarivanje njihovog majčinstva i roditeljskih uloga. U koji god segment da uđete na tržištu rada, žene se susreću s nizom prepreka. Zbog toga je važno danas govoriti da jedna žena poduzetnica mora imati određene servise kako bi mogla se otisnuti u poduzetničke vode. A da bi imala dostupne javne servise potrebno je da država, gradovi, županije imaju više senzibiliteta za zaposlene osobe koje žele raditi u privatnom ili javnom sektoru i ostvarivati obiteljski život. Taj balans je iznimno važan – iznijela je Višnja Ljubičić.

 

 

Nakon uvodne riječi i pozdravnih govora, na današnjoj konferenciji, koju je moderirala Blanka Lasić, održana je prezentacija Akademije za poduzetništvo, a potom je uslijedio panel pod nazivom 'Zašto edukacija za poduzetništvo'.

 

 

U nastavku su održane rasprave o temama kao što su 'Kako u doba ogromne količine informacija napraviti dobar marketing' (Nikolina Tomašković i Martina Zadravec), 'EU fondovi, projekti i programi za MSP' (Leonarda Tarandek i Patrick Galeski), 'Što je poslovni model i zašto je važan' (Snježana Kupres), 'Što sve mogu staviti u troškove' (Monika Petrovečki), 'Koliko je nabava bitna poduzetnicima' (Nataša Cikač).

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video