Vijesti / Gospodarstvo

'ŠTO ŽENE ŽELE?'

Poruka poduzetnica iz Čakovca i Varaždina: Ženama nitko bolji položaj u društvu neće pokloniti, za njega se žene moraju izboriti!

Poruka poduzetnica iz Čakovca i Varaždina: Ženama nitko bolji položaj u društvu neće pokloniti, za njega se žene moraju izboriti!
E.M.

'Muškarci imaju uvijek pivo poslije posla, neki hakl, to su sadržaji gdje se oni međusobno podupiru, surađuju, a žene uvijek trče obaviti obiteljske obaveze, paze na djecu, nemaju vremena ni za sebe, a kamo li za druženja. Za to treba imati i volje i vremena, jer žene trebaju nekada misliti i na sebe'

Nedavna studija s Harvarda pokazala je da iznimno visok broj studentica tog uglednog američkog sveučilišta svjesno želi potisnuti karijerne ambicije, pa čak nikada ih i ostvariti da bi se mogle udati, te realizirati kao supruge i imati svoju obitelj. Prema istom istraživanju studentice su svjesne da će njihova karijera dobrano ugroziti mogućnost za brak, pa potiskuju „nagon za realizacijom u poslovnom životu“ u drugi plan, najviše zbog straha jer, naglašavaju u istraživanju, muškarci ne vole karijerno ambiciozne žene ili im samo tek prividno, riječima, a ne i djelima, daju potporu kada završe s njima u brakovima.

Ništa bolja nije situacija niti u hrvatskom društvu, posebice u poduzetništvu kada je žena u pitanju. Stoga je Virtualni ženski poduzetnički centar, u suradnji sa svojim članicama i članovima diljem Hrvatske, ali i svima onima koji to žele postati, te uz iznimnu sponzorsku potporu tvrtke Gentle day, za proizvodnju bio razgradivih uložaka vlasnice i direktorice Dine Vukičević, poduzetnice iz Vukovara, pokrenuo projekt „Što žene žele?“. Riječ je o inicijativi koja cilja „rasvijetliti“ današnji položaj žene u hrvatskom društvu, kao i načine kako smanjiti (ili još bolje dokinuti) diskriminaciju, uz učinkovitu suradnju s muškarcima.

Prva besplatna predavanja i networking iz projekta „Što žene žele?“, održana su u Varaždinu i Čakovcu, te su tamošnjim sudionicama donijele cijeli niz korisnih sadržaja, vježbi te praktičnih primjera kako žene mogu unaprijediti položaj u društvu, obitelji, među prijateljima, na poslu, kod drugih žena, a s druge strane očuvati i izgraditi integritet sukladno vremenu i okružju u kojem živimo.

- U posljednje tri godine održali smo više od 800 edukacija koje je pohađalo više od 1.200 sudionica i sudionika diljem Hrvatske na temu kompetencija u poduzetništvu. Kroz njih smo uočili da čak jedna četvrtina žena koje žele biti poduzetnicama ima veliku dozu straha i manjak samopouzdanja, uvjetovan i često izostankom same potpore u obitelji, posebice kod bračnog partnera.

Stoga nam je želja ovim ženskim druženjima i predavanjima diljem Lijepe naše do konca ove godine nagnati žene da se uhvate u koštac s temeljnim problemima njihove zapostavljenosti u mnogim sferama moći odlučivanja, napredovanja u karijeri, izgradnji kvalitetnih privatnih i poslovnih odnosa koji često predstavljaju kamen spoticanja u ostvarivanju ciljeva – pojasnila je inicijatorica ovog projekta, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić, futurologinja po struci i vlasnica tvrtke Expert Product d.o.o.

Žene su ovu inicijativu iznimno pozitivno i konstruktivno prigrlile, stoga ne čude brojni komentari polaznica kako su „dobile dodatni vjetar u jedra“ prema realizaciji svojih poslovnih, ali i privatnih planova, te jačanju vlastitog integriteta, na kojega često zbog pritiska obitelji - zaboravljaju. Među njima je i Osječanka Sanela Jelčić, koja već godinama živi u Varaždinu i prvi se puta susrela upravo na ovom ženskom networkingu sa sadržajima Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

- Tema, sadržaj, predavačica, nešto novo i nešto što trebam privuklo me je ovom događaju i doista sam sretna što sam na njega „potrošila“ vrijeme. Nije ovo što sam čula nešto što ne znam i sama, ali je divno predstavljeno, podsjetilo me je što žena često zaboravlja biti kao i ono što žena treba paziti da uvijek bude. Lijepo je naći se u društvu žena koje imaju petlju ostvarivati svoje snove i ambicije, a mi koje to imamo malo manje snaći ćemo se učeći od njih. Na ovom predavanju i druženju puno poduzetnih žena me je motiviralo da sa svojih ideja krenem u poslovnu akciju, jer sam motivirana ne zaboraviti na ovo obećanje samoj sebi – komentirala je nakon predavanja i druženja Sanela Jelčić.

U Čakovcu je druženju nazočio veliki broj poduzetnica, ali i žena te mladih djevojaka koje žele upoznati poduzetništvo i njime se jednog dana aktivno baviti.

- U vrijeme kada broj žena u poduzetništvu raste, kao i onih koje razmišljaju o tome da postanu poduzetnice, upravo je potpora odlučujući faktor. Predstavljanje i predavanje "Što žene žele" u Čakovcu pokazala je da su žene u Međimurju spremne aktivno raditi na tome da ostvare svoje potencijale i da sebi stvore ono što žele i što vjeruju da zaslužuju.

Kao poduzetnici jako mi je važno upoznavati druge poduzetnice iz moje županije i šire, radi zajedničke potpore i radi buduće suradnje. Ovakvi networking događaji, u svakodnevici inače ispunjenoj osobnim i poslovnim zadacima, grade snažnu mrežu ženske potpore koje će u konačnici potvrditi staru poslovicu - zajedno smo jače" - izjavila je nakon druženja u Čakovcu projektna managerica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra iz Međimurja Marina Kolar, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje "Konekta".

A druženju u Varaždinu i Čakovcu koje smo imali za žene u sjeverozapadnoj Hrvatskoj odazvala se i savjetnica za razvoj poslovanja Gordana Kadoić, vlasnica tvrtke Adria Corporate d.o.o. iz Zagreba, koja će ujedno biti i predavačica na Kongresu poduzetnica 2019. godine - najvećem okupljanju žena u biznisu jugoistočne Europe.

- Ja se osjećam u ovom dijelu države kao kod kuće, jer dolazim često i zbog vlastitog posla, ali mi je drago da sam danas i zbog druženja sa ženama u poduzetništvu. Sasvim je svejedno gdje smo, ako postoji dobra volja i pozitivna energija za suradnjom, a što sam ovdje definitivno iskusila. Smatram da su ovakva druženja, točnije networking potrebni ženama međusobno, ali i da se povezuju i surađuju s muškarcima. Jer od naših kolega možemo puno toga naučiti, vidjeti puno pozitivnih primjera, ali i predočiti njima ženski pogled na poduzetništvo i poslovne ideje - poručila je Gordana Kadoić.

Druženju kojega smo organizirali u sjeverozapadnoj Hrvatskoj odazvala se i poduzetnica Ana Kraš Šoštarić, poznata modna dizajnerica koja je svoje poslovne ambicije uvelike mora „skrajati“ prema obiteljskim potrebama, ne zaboravljajući se realizirati i kao majka, što je gotovo uobičajeno u životu svake žene u poslovnim vodama.

- Spoznala sam da nisam sama u poduzetničkim vodama koje znaju biti i te kako nemirne, pune izazova i teške za poduzetničku plovidbu. Vidjela sam na ovom druženju da prolazimo kroz slične ili iste situacije, a iskustva su dragocjena da ne doživimo pogreške ili neuspjeh. Često nemam vremena za svoje potrebe, pa je ovo jedan sadržaj koji mi je svojevrsni predah gdje sam se posvetila samo sebi, što sam naučila upravo na ovom predavanju – istaknula je poduzetnica Ana Kraš Šoštarić.

Potporu ovoj inicijativi Virtualnog ženskog poduzetničkog centra nije propustila dati i Ivana Ipša, iskusna poduzetnica, koja ne propušta priliku podržati žene gdje god je to moguće.

- Žena ženi mora pomoći. Ovo je simpatično, edukativno druženje s puno pozitivne energije i puno inspirativnih sadržaja. Muškarci imaju uvijek pivo poslije posla, neki hakl, to su sadržaji gdje se oni međusobno podupiru, surađuju, a žene uvijek trče obaviti obiteljske obaveze, paze na djecu, nemaju vremena ni za sebe, a kamo li za druženja. Za to treba imati i volje i vremena, jer žene trebaju nekada misliti i na sebe. A ova druženja su sadržaji u kojima žena može pronaći sebe - zaključuje Ivana Ipša.

Iz Varaždina i Čakovca odaslali smo jedinstvenu poruku izgradnje učinkovite suradnje među ženama - "Nitko nama bolji položaj u društvu neće pokloniti, za njega se žene moraju izboriti. Sve počinje i završava s nama. Mi smo kreatori svojih djela, mi pretačemo misli u uspjeh i u uspješne aktivnosti, mi smo ti koji pokrećemo svijet u nama i oko nas!" Žene sjeverozapadne Hrvatske su pokazale da to i te kako žele i mogu uz Virtualni ženski poduzetnički centar.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video