Vijesti / Gospodarstvo

OTVORENA VRATA ZAVODA

ZAŠTITA NA RADU 'Stanje u Varaždinskoj županiji je oko prosjeka, no uvijek ima prostora za napredak'

ZAŠTITA NA RADU 'Stanje u Varaždinskoj županiji je oko prosjeka, no uvijek ima prostora za napredak'
Zavod za unapređenje zaštite na radu

- Učinkovita zaštita učinkovito djeluje na gospodarstvo, tržište rada, djeluje na demografiju, na proračune, nacionalne i lokalne, na mirovinski i zdravstveni sustav - ističu stručnjaci iz Zavoda za unapređenje zaštite na radu, koji su u četvrtak posjetili Varaždinsku županiju.

 

Stručnjaci iz Zavoda za unapređivanje zaštite na radu posjetili su u četvrtak Varaždinsku županiju, u okviru programa 'Otvorena vrata', kojom se nastoji osvjestiti sve dionike o važnosti zdravlja, sigurnosti i radne sposobnosti radnika.

U Varaždinskoj županiji su ravnatelj Zavoda i njegovi najbliži suradnici boravili od jutra, a održali su i sastanak sa Gospodarsko socijalnim vijećem Varaždinske županije i socijalnim partnerima. Ravnatelj Vitomir Begović obrazložio je zašto je ovo područje od velike važnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Područje zaštite na radu je od posebnog interesa u Hrvatskoj, a ujedno i osnovno ljudsko pravo. Bitno je radi toga jer učinkovita zaštita učinkovito djeluje na gospodarstvo, tržište rada, djeluje na demografiju, na proračune, nacionalne i lokalne, na mirovinski i zdravstveni sustav. Uloga našeg Zavoda je da promičemo i unaprijeđujemo ovo područje – istaknuo je Begović.

Dionici kojima je ovo područje bitno su svi poslodavci, sindikati, povjerenici radniku u tijelima, sami radnici, stručnjaci za zaštitu na radu, pravnici.

Tvrtke u stranom vlasništvu bolje brinu o zaštiti na radu

Istaknuo je kako svake godine u Hrvatskoj ima oko 18 tisuća ozljeda na radu, od čega 2000 težih, a u 2017. godini čak 20 ozljeda na radu završilo je sa smrtnim posljedicama.

- Zakonodavac je propisao osnovne obaveze, ali sporazumom, kolektivnim ugovorima, na razini poslodavc ili sektorski, moguće je ta prava i podići. Mogu zaključiti da u tvrtkama u stranom vlasništvu, standardi daleko više od propisanih, što pokazuje da se može – istaknuo je Begović.

Naglasio je i kako je i na samom tržištu, neovisno radi li se o industrii ili uslugama, sve češće se kod velikih poslova ističe da tvrtke koje pružaju usluge imaju visoki standardi sigurnosti na radu.

U Zavodu trentno provode nacionalnu kampanju 'Stop ozljedama na radu', gdje se želi smanjiti ozljede, koje imaju veliki utjecaj na tvrtke, ali šire. Provodi se i kampanja 'Zdrava mjesta rada upravljanju opasnim tvarima', gdje je u tijeku koordinirana akcija za dodatno informiranje o opasnim tvarima, što je bitno, jer primjerice svake godine raste broj oboljelih od raka u državama EU, ističu u Zavodu.

U Varaždinskoj županiji u prošloj godini - 700 ozljeda

Što se pak tiče Varaždinske županije, u 2017. godini je registrirano 700 ozljeda, što našu županiju smješta negdje u sredini. Prosječna stopa je 13,01 ozljeda na tisuću radnika.

- To nas ne zadovoljava, svakak ozljeda nosi svoju cijenu, kako tom radniku, tako i poslodavcu, što sve utječe i na BDP, zdravstveni i socijalni sustav. Razloga ima desetak, stotinu, pa i tisuću kako bi ovom području posvetili podosta pažnje – ističe Begović

Begović i njegov tim nakon Županije posjetili su i Metalsku industriju Varaždin, gdje se provode mjere zaštite i sigurnosti, o čemu su se i uvjerili na licu mjesta. Spomenuo je i stanje u tekstilnoj industriji, koja je vrlo intenzivna u Varaždinu i naglasio kako je važno raditi na novim tehnološkim mjerama, kako bi se unaprijedili uvjeti rada i smanjio rizik od ozljeda.

- Država treba poreznim olakšicama stimulirati poslodavca da poveća tehnološku opremljenost, radi sigurnosti, čime će se smanjiti broj ozljeda pa će u konačnici također donijeti korist – ističe ravnatelj Zavoda za unapređivanje i zaštitu na radu.

Sad su aktualne izmjene poreza, a predlagali su vladi da se izmjeni sustav, gdje bi se kroz princip Bonus-malus (manji broj ozljeda-veći benefiti), omogućilo da se nagradi poslodavce ili branše u kojima je manji broj ozljeda, no nažalost, nije bilo prevelike mogućnosti za rasprave kroz e-savjetovanja.

- Poslodavci su se najviše zakačili na pozicije doprinosa za nepuno radno vrijeme direktora tvrtki, umjesto da se koncentriraju na ovo područje, gdje se mogu izboriti također znatne olakšice – ističe Begović.

Edukacija od vrtićke dobi, klinci s tri godine koriste mobitele

Poseban problem u posljednje vrijeme  su mišićno-koštane bolesti, jer su ljudi na svojim mjestima često u neprirodnim položajima, vrlo često sjedeći, za računalom, a s tom edukacijom počinjemo već od najranije dobi.

- Već od 3. godine života, djeca su za računalima, tabletima, mobitelima, i ukoliko već sada ne počinjemo s edukacijom, pitanje je kako ćemo imati odgovarajuće zdravlje u kasnijim godinama – istaknuo je Begović, i naveo kako su u komunikaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja gdje osmišljavaju koncept Zaštite na radu, a upravo kroz centre kompetencija, gdje bi dva bila i u Varaždinskoj županiji, nastojat će implemetirati ovo područje u Reformu obrazovanja.

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video