Vijesti / Gospodarstvo

STATISTIKA

TRŽIŠTE NEKRETNINA U Varaždinu porasla cijena stanova u novogradnji

TRŽIŠTE NEKRETNINA U Varaždinu porasla cijena stanova u novogradnji
Ilustracija

Kupiti novi ili stari stan poznata je dilema s kojom se susreću mnogi kupci, no odluka uglavnom pada na novogradnju...

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene stanova u novogradnji tijekom lipnja zabilježile mjesečni porast u visini od 0,9 posto.

Njihove prosječne oglašavane vrijednosti su se tijekom lipnja kretale između 1187 eura - koliko se u prosjeku tražilo u Osijeku i 3328 eura, koliko iznosi prosječna tražena cijena novogradnje u Opatiji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Unatoč velikoj potražnji te cijenama koje su obično više od prosječnih, stanovi u novogradnji su se na oglasniku Crozilla.com diljem zemlje mogli pronaći već po cijenama i od oko 800 eura po kvadratnome metru.

Najveći oglašavani iznosi tijekom lipnja bili su viši od 10.000 eura po kvadratu, no u većini se gradova najviše cijene novih stanova kreću do iznosa od oko 4.000 eura za kvadratni metar.

U takvim se slučajevima radi o luksuznim nekretninama na izvrsnim lokacijama: najčešće uz more, u središtu grada ili onima s pogledom na more. Dodatni bonus kod takvih stanova je što u njih najčešće nije potrebno dodatno ulagati.

Naime, nerijetko je u njihovu cijenu već uključen namještaj, ali i tehnika poput televizora i klima uređaja, a ponekad i uređene kuhinje već opremljene i potrebnim aparatima.

Najviše prosječne tražene cijene novih stanova zabilježene su na Jadranu, a u većini su tamošnjih gradova bile više od 2000 eura po kvadratu. Za kvadratni se metar stana u novogradnji na području Opatije tijekom lipnja na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 3328 eura što je 0,5 posto više no mjesec ranije. U jednakom je postotku poskupjela i novogradnja u Puli gdje je cijena kvadrata u prosjeku je iznosila 1607 eura.

Poreč bilježi porast od 1 posto i cijenu kvadrata od 2037 eura. U Rijeci su cijene porasle za 0,2 posto i popele se na 2029 eura po metru kvadratnom. Unatoč padu od 2,6 posto, novogradnja na šibenskom području i dalje drži cijenu, pa se za kvadrat u prosjeku tražilo 2618 eura.

Niže vrijednosti zabilježene su tijekom lipnja i u Splitu u kojem je novogradnja bila tek za 0,5 posto jeftinija no mjesec ranije, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 2518 eura.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je u Zadru prosječna cijena novogradnje porasla za 1,7 posto i popela se na 1991 euro po metru kvadratnom.

Cijene su tijekom lipnja porasle i u Senju i to za 4,2 posto, pa je kvadrat novog stana u tom gradu u prosjeku oglašavan po 1631 euro.

Porast je zabilježen i u Varaždinu u kojem se, prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1324 eura što na mjesečnoj razini predstavlja porast od 5,4 posto. Prosječna cijena kvadrata novogradnje u Osijeku je tijekom lipnja iznosila 1187 eura što je 0,5 posto više nego mjesec ranije.

Najveća potražnja za nekretninama, pa tako i za stanovima u novogradnji tijekom lipnja je zabilježena u Zagrebu, a pritom su se najviše pretraživali novi stanovi na Trešnjevci, te u Retkovcu i Maksimiru.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video