Vijesti / Gospodarstvo

PRIZNANJE JE TU, A GDJE SU INVESTICIJE?

BIZNIS Čehok se ne slaže da nema investicija: 'Imamo najave Amerikanaca, Švicaraca, Kineza...'

BIZNIS Čehok se ne slaže da nema investicija: 'Imamo najave Amerikanaca, Švicaraca, Kineza...'
Victoria Solovieva

Prošloga tjedna gradska vlast pohvalila se rezultatima izvješća 'Doing business' Svjetske banke, koje je Varaždin ocijenilo kao grad u Hrvatskoj koji najbolje stoji po pitanju poslovnog i regulatornog okruženja i njihovog utjecaja na lokalne poduzetnike, ponajprije mala i srednja poduzeća.

Gradonačelnik Ivan Čehok tom je prilikom gostovao i na panelu u zagrebačkom hotelu Esplanade. 

Ovim izvješćem su bile obuhvaćene četiri zemlje: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka. Od hrvatskih gradova 'u igri' su bili Varaždin, Zagreb, Osijek, Rijeka i Split.

Mjerenja su napravljena u pet kategorija bitnih za poslovanje malih i srednjih poduzeća. To su: pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije, uknjižbu prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova.

Varaždin je u ukupnom poretku bio prvi, no od pet kategorija najbolji je rezultat ostvario u samo u dvije kategorije: ishođenje dozvola za gradnju i dobivanje električne energije.

Što se tiče pokretanja poslovanja, tu je Varaždin bio četvrti, predzadnji! 

Na trećem je mjestu od pet hrvatskih gradova što se tiče uknjižbe prava vlasništva i rješavanja trgovačkih sporova.

Bez obzira na to što je u ovim mjerenjima i u kojoj mjeri ovisno o gradskoj političkoj vlasti, pitanje je je li prvo mjesto realni pokazatelj stanja u praksi. Odnosno – ako je Varaždin toliko primamljiv investitorima, gdje su oni?

To smo pitanje postavili gradonačelniku Ivanu Čehoku. On se nije složio s ocjenom da investitora nema.

- Evo, u Brezju se gradi jedan proizvodno-poslovni objekt, a priprema se i gradnja Solvisa, sad počinje – nabrojao je gradonačelnik dvije investicije 'zabezecirane' još prije lokalnih izbora, u vrijeme iznimno neučinkovite gradske vlasti na čelu s Goranom Habušem.

- Da, ali sad kreću investicije – odgovorio je Čehok na našu primjedbu pa dodao još:

- I Vindija ide u investiciju u svoju valionicu. I natječaji za Tehnološki park su vani.

Napomenuli smo da je u posljednjem slučaju riječ o javnoj investiciji.

- Nema veze je li privatno ili javno. Evo, to su četiri investicije već sad. Ali naravno da je nama trebalo neko vrijeme za pripremu. Očekujemo investicije. A prema broju izdanih dozvola i naplati komunalnog doprinosa, puno je više investicija i u stanogradnji i u druge objekte. To isto treba uzeti u obzir - kaže gradonačelnik.

Razlog što nema većih investicija Čehok pronalazi u – niskoj stopi nezaposlenosti.

- Da, nema većih pogona, ali poteškoća Varaždina u ovome trenutku je nezaposlenost od oko 2,1%. Mi ne možemo dovesti investitore i reći 'gradite tvornicu', a imamo toliko nisku razinu nezaposlenosti.

Složio se gradonačelnik s tumačenjem da je ova stopa jednim dijelom rezultat i emigracije. I nadodao je da investicija u radnointenzivnu industriju zasigurno više neće biti.

- Varaždin sigurno više ne očekuje investicije veličine Slobodne zone ili zone u Jalkovcu. Ali manje investicije, koje su itekako dobrodošle, kao i investicije u TP-u, njih će biti. Dakle, manji broj zaposlenih, ali s višim plaćama – gospodarski je smjer koji Čehok vidi za Varaždin.

Jedna od najvećih gospodarskih zona je ona u Brezju. No tamo su i te nesretne bale.

- Ima ljudi koje zanima investicija u Brezju, ali preduvjet je micanje bala. Nitko neće investirati u lokaciju koja u srcu ima balirani otpad iz kojeg rastu bilje i drva – rekao je.

Zanimalo nas je dolaze li investitori. Spominju se razne delegacije, ali malotoga je zasad službeno obznanjeno.

- Imali smo jednu najavu američkih investitora, oni bi ulagali u jedan oblik prerade, riječ je o kemijskoj industriji, ali ekološki prihvatljivoj. Za zonu Brezje imamo i najavu investicije jedne švicarske tvrtke. Kineze zanima mogućnost investiranja oko aerodroma. Dakle, ima investicija, ide se i s Tehnološkim parkom. Imamo šest tvrtki u Tehnološkom parku koje žele ići s vlastitim pogonima. I tu je Mobilis, koji već gradi, i još nekoliko njih u zoni u Jalkovcu. Tako da investicija ima dosta – bila je konačna ocjena gradonačelnika.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!